Säännöt
copyright
Suorakanava Oy

Netiketti sisältää keskustelupalstan perusohjeita. Lisäksi säännöissä otetaan kantaa tekijänoikeuksiin ja valvontaan. Asia on tärkeä molemminpuolisen yhteisymmärryksen saavuttamiseksi, joten kaikilta pyydetään sääntöjen hyväksymistä (yhden kerran) sisäänkirjautumisen yhteydessä.
 
Kirjoita harkiten

 1. Varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä kirjoita samaa viestiä tarpeettoman moneen ryhmään.

 2. Uusi viesti kannattaa otsikoida sisältöä mahdollisimman hyvin kuvaavaksi.

 3. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita.

 4. Älä esitä verkossa toisesta valheellista tietoa tai vihjausta, joka voisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle henkilölle tai yritykselle. Toisin sanoen: älä laita verkkosivuille herjaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään -- ja kestämään myös siitä aiheutuvat seuraukset.

 5. Tunnistettavissa olevan henkilön kuvaa ei saa ilman hänen suostumustaan käyttää siten, että hän kuvan käyttämisen kautta kytkeytyy tuotteeseen, asiaan ja aatteeseen. Toisaalta ei ole kovin hyväksyttävää julkaista selvästi henkilöllisyyden paljastavaa kuvaa, kuten lähietäisyydeltä otettua kasvokuvaa, suhteellisen värittömän tai yleishyödyllisenkään asian yhteydessä.

 6. Sähköposti on yleensä henkilökohtaista. Sen lainaaminen julkisesti on epäkohteliasta, ja tilanteesta riippuen jopa tekijänoikeuslakien vastaista. Vastauksen johonkin tekniseen kysymykseen voi yleensä julkaista, mutta silloinkin kannattaa varmistaa lupa kirjoittajalta.

 7. Keskustelupalstalle ei kuulu chattaily. Chat-ketjut koostuvat parin kolmen henkilön lyhyistä vastauksista, jotka muodostavat yhden pitkän ketjun. Henkilökohtaiseen ja muutamien keskustelijoiden väliseen viestintään käytetään Puutarha.netin viestitystä.

 8. Yksityishenkilöiden osto- ja myynti-ilmoituksia voi kirjoittaa Puutarhapörssi-palstalle. Jos saat ostamisesta ja myymisestä elantosi, käytä mainostukseen muita kanavia. Suorakanava Oy:n sivuilla luvattoman elinkeinotoiminnan harjoittaminen johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin.

 9. Keskustelupalstalla kannattaa käyttää nimimerkkiä. Nimimerkki on henkilökohtainen, sitä ei voi kloonata. Oman nimen ja varsinkin sähköpostiosoitteen käyttöä viesteissä kannattaa harkita. Internetissä on hyvin monenlaisia käyttäjiä, joten sähköpostiosoitteeseen voi tulla mainospostia ja häiriöviestejä. Omaa nimeä voi kuitenkin käyttää nimimerkkinä ottaessaan kantaa asiantuntijana.

 10. Keskustelupalstalle ei kuulu chattaily. Chat-ketjut koostuvat parin kolmen henkilön lyhyistä vastauksista, jotka muodostavat yhden pitkän ketjun. Henkilökohtaiseen ja muutamien keskustelijoiden väliseen viestintään käytetään Puutarha.netin yksityisviestitystä tai Chat-palvelua.

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki

Älä laita keskustelupalstoille aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia. Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Tekijänoikeus tuottaa kirjallisen tai muun teoksen tekijälle "yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin" (tekijänoikeuslain 2 §).

Tähän pääperiaatteeseen on muutamia poikkeuksia, esimerkiksi
 • Vastausviestissä voi lainata toisten kirjoittajien tekstejä:
  > Lainattu teksti erotetaan omasta tekstistä hakasilla. Lainausten käyttö kertoo lukijalle heti mihin kirjoittaja kommentoi, mutta vastaajan pitää välttää pitkien lainausten käyttöä ja poimia vain oleellinen (”tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”).
 • Teoksia on oikeus lainata (siteerata) "hyvän tavan mukaisesti" ja lähde mainiten, esimerkiksi omien käsitysten perustelemiseksi. Tämä ei kuitenkaan merkitse yleistä oikeutta julkaista otteita teoksista.
 • Lehtikirjoitusta kritisoitaessa on sallittua lainata siitä niitä kohtia, joita arvostellaan - mutta pelkkä lehtikirjoituksen kopioiminen sellaisenaan ei ole sallittua, ei vaikka lähde mainittaisiin.
 • Käyttäjällä on kirjoitushetkestä vuorokauden ajan oikeus poistaa omat viestinsä. Tämän jälkeen, yhtenäisyyden säilyttämiseksi viestiketjuissa, poistopäätökset tehdään yksinomaan palstan ylläpitäjän päätöksestä.
Suorakanava Oy ei käytä keskustelupalstojen materiaalia ilman lupaa.


Valvonta

Suorakanava Oy:n ylläpito pyrkii valvomaan keskusteluja, mutta ei ole vastuussa viestien sisällöstä. Ylläpito poistaa viestit, joissa on kaupallisia mainoksia, rasismia, linkkejä pornosivuille tai -kuviin tai joissa puututaan loukkaavasti toisen kirjoittajan persoonaan tai mielipiteisiin. Mahdollisissa häirintätapauksissa, voit ilmoittaa asiattomasta viestistä viestin otsikkopalkin lopusta löytyvällä napilla tai ottaa yhteyttä ylläpitoon palautelomakkeen kautta. Asiattomat viestit poistetaan tai muokataan asialliseksi ylläpidon toimesta. Häirinnän jatkuessa häirikön käyttäjätunnukset poistetaan, ja asiasta ilmoitetaan tarvittaessa viranomaisille.


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle