Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 29.6.2013 6:36

Kysymys: Kesämökki ei lämmitystä, rossipohjan höyrynsulku

Eristäminen

rossipohjan höyrynsulku ihmetyttää: miksi muovi ?
kesämökki on lämmittämätön ja rakennettu rinteeseen, jossa tuulee reilusti rossipohjan alle (korkeus 30 cm -60 cm).
Eikö tällainen höyrynsulku muodosta eristeen kanssa "mukanan kostean tilan" muurahaisille yms. ?
Meillä on pikemminkin eristeet, joilla yritetään pitää lämpö POISSA mökistä !

Rakennekuvat ovat ns. perinteiset: rossipohjalaudat, bitumivuorauspaperi, vuorivilla 100 mm, höyrynsulku, mäntylautalattia.

Haiseeko bitumivuorauspaperi ? Onko muovi hajun estämiseksi ? Ajattelin bitumivuorauspaperia eristeen molemmin puolin, tai sitten vain eristeen alapuolellel.

Omasta mielestäni näin kerran hyvän vihjeen rossipohjalle.Laita villojen alle alimmaiseksi noin 5cm lekasoraa.  Jos jostakin syystä alhaalta tulee kosteutta, lekasora kompensoi kosteuden.Minulla on kyllä "kylmämökin" lattiaeristeen päällä alumiinipaperi, ollut 20v, ei robleemia näkyvissä.  Saunan eteisen lattiasta sensijaan jätin eristeet ja muovit kokonaan pois, ainoastaan 20cm ilmarako ja alimmaisena tuulensuojalevy.


[KariH]
8.12.2016 19:3Kommentoi:*
Vastaus
Koska mökkiä ei tulevaisuudessakaan lämmitetä, höyrysulun voi jättää pois ja silloin pitää myös vuorauspaperi jättää pois. Höyrysulku ei aiheuta rakenteessa ongelmaa, joten rakenteen voi toteuttaa suunnitelmien mukaisesti. Bitumivuoraushuopa ei haise.
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Kesämökki ei lämmitystä, rossipohjan höyrynsulku":

Jos mökki on kylmä, höyrynsulkua ei tarvitse. Bitumipaperi käy molemmin puolin.

Bitumivuorauspaperi haisee pari päivää asennuksesta, mutta haju poistuu. [kvkj]
29.6.2013 10:22


muttapa, jos sitten jälkeen jääneet päättävätkin lämmittää? [Jv20531112]
29.6.2013 10:25


kompromissi sittein näin: yksi pieni huone jossa on oma sisäänkäynti on ilman höyrysulkua, mutta muu osa jota voisi ajatella, että jälkipolvet saattaisivat lämmittää on toteutettu höyrysululla. Nyt oli ensimmäinen kunnon sade ja ilman kosteus pomppasi 99 %:iin. Aprikoin naputtelisinko loput lattiat tänään vai en ... onneksi ehdin juuri ennen sadetta ottamaan kaikki sisäpaneelit ja lattialaudat ulkoa pressujen alta mökisisälle ! [terv.rysälästä]
1.7.2013 8:34


Kokemuksesta voin sanoa, että kosteus tiivistyy muovin alapintaan ja mitä sitten tapahtuukaan. Ainakin se tiivistyi aikanaan Amstrongin muovimattoon ja sen alla olevat rakenteet lahosi... [aimoja]
4.7.2013 23:37


Höyrysulku esim. muovimattokin aiheuttaa ongelmia, kuten edellä kokemusperäisesti todetaan muillakin "laminaateilla" kuin Amstrongilla.

Höyrysulku aiheuttaa aina haittaa ja ongelmia lämmittämättömissä rakenteissa, sillä se on "vuosikierrossa" toisin ajoin väarässä paikassa rakenteissa, jolloin kondenssia syntyy. Sitä ei ehditä luonnonmukaisesti poistamaan nopeasti silloin, kun se on oikealla puolen rakennetta. Kondenssia kertyy ja kertyy ja lahottaa ja lahottaa. [JR454159223]
5.7.2013 0:29


Entäs saunan lattia.

Alhaalta lukien:

-Rossitila

-Liittolevy

-Betonivalu 120

-FinFoam 60

-Pintavalu 40-90

-Höyrysulku ?

-LaatoitusTarvitseeko tämä rakenne höyrysulkua?

[Tavantallaaja]
19.8.2013 14:9


Laatoituksen alle tulee vesieristys. Erillistä höyrysulkua ei tarvitse. [Betonitohtori]
19.8.2013 20:0


Eikös toi finnfoam jo myodosta yhden höyrytiiviin kerroksen?


[Joepoika]
5.12.2016 18:45Kommentoi:*