Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 13.9.2023 9:2

Kysymys: Vakuus suoritetuille urakkamaksuille

Hankkeen valmistelu

Meillä on suunnitteilla isohko sisäilmakorjausremontti, jonka arvioitu kesto on 4 kk ja kustannusarvio 100.000 eur luokkaa (60% työtä, 40% materiaalit).

Mietin miten maksuaikataulu tulisi toteuttaa kummankin kannalta reilusti ja myös millaisella järjestelyllä turvaan tekemäni maksut esim. konkurssin tms odottamattoman tapahtuman varalta.

Materiaaliostojen ajoitusta en vielä tiedä - työ alkaa purkuvaiheella, mutta tarkempi jaksottaminen (puretaan osa rakennetaan sama kuntoon - vai meneekö niin että puretaan kaikkija sitten rakennetaan vähitellen).

Urakoitsijalla varmaan ei ole halua ja mahdollisuutta rahoittaa kaikki ja saada sitten korvaus myöhemmin.

Siis mitkä menettelyt maksujen ja vakuuksien kannalta ovat oikeudenmukaisia ja tarkoituksenmukaisia kummallekin ja toimivat käytännössä.

Kommentoi:*
Vastaus

Tämä on varsin ajankohtainen kysymys. Mukava havaita, että asiaan kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota.

Muutakaan yleispätevää ohjetta on muutoin vaikea antaa kuin, että maksupostien tulisi olla mahdollisimman ajantasaisia ja valvontaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Valvojan kanssa on myös sovittava kirjallisesti hänen vastuustaan urakassa yhtenä sisäilmakorjausremontin osapuolena.

Olen asiakkaillemme usein ehdottanut, että työmaalla toimiva valvoja voisi aktiivisemmin seurata työmaan edistymistä ja sinne tuotuja ja ostettuja tilaajalle tarkoitettuja rakennustarvikkeita, jonka jälkeen hän voisi hyväksyä työvaiheita laskutus- ja maksukelpoisiksi. Tämä voi tapahtua vaikka kerran viikossa. Asiasta on vain sovittava etukäteen urakoitsijan kanssa. Näin vältetään se, että tilaaja maksaa etukäteen liian etupainotteisesti riskillä. Toisaalta myös urakoitsija saa tavaraa edelleen tukuista ja kaupoista laskulla, jos sen luottotiedot- ja taloustiedot ovat kunnossa. Tämä antaa osapuolille pelivaraa.

Näin ollen voidaan sopia, että urakoitsija ostaa laskulla, tekee työsuorituksensa tai tuo tarvikkeet työmaalle, valvoja hyväksyy työsuorituksen tai tavaratoimituksen ja tilaaja maksaa kyseistä osasuoritusta koskevan laskun urakoitsijalle. Pilkotaan siis urakka pienempiin osiin reaaliaikaisella maksuohjelmalla.

Urakkasopimus liitteineen on olennaisen tärkeä asiakirja. Sen tekemiseen kannattaa panostaa. Enemmän pitäisi myös uskaltaa käyttää sopimusten tekemisessä ammattilaisten, eli kiinteistöjuristien apua - tämä ei ole kustannus vaan investointi onnistuneempaan urakkaan.

Sekä tilaajan, että urakoitsijan kannattaa myös tarkastaa sopimuskumppaninsa taloustiedot.
Yhtälailla urakoitsijoilla kuin taloyhtiölläkin on maksuvaikeuksia.
Rakennusaikaisten vakuuksien ja vakuutusten pitää olla myös kunnossa.
Vakuuksissa vain mielikuvitus on lähtökohtaisesti rajana. Suorituskyvyttömyysvakuutuksen käyttöalaa voitaisiin mahdollisesti myös laajentaa.

Tiedoksi, että pidän tästä ajankohtaisesta aiheesta yleisöluentoja seuraavilla OMAKOTI-messuilla 27-29.10.2023 Vantaalla.
Seuraa messujen ilmoittelua, tule paikan päälle kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta.
Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Vakuus suoritetuille urakkamaksuille":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*