Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 28.2.2024 14:46

Kysymys: Hirsimökin laajennuksen painumavara

Huvilat ja mökit

Olen suunnittelemassa pientä kuvan mukaista laajennusta vanhaan pelkkahirsimökkiin. Laajennus tulisi 145 mm:n lamellihirrestä, jolloin on huomioitava painumisvara. Seinän painuma hoituu hirren päihin tehtävillä karaurilla ja niihin asennettavilla karapuilla sekä hirren ulkopinnassa  liukukiskoilla, joilla kehikko kiinnitetään vanhaan seinään. Pulpettikaton reunat painuvat samaan tahtiin hirsiseinien kanssa mutta pulpettikaton keskiosan painumaan en vielä ole keskinyt toimivaa ratkaisua. Olisiko tähän vinkkejä. Kuvassa näkyy millaiseksi katon rakennetta on suunniteltu.

Voisiko vanhan seinän yläosaan asentaa lankun (ks. kuva), johon kattovasojen päät kiinnitetään. Lankku kiinnitettäisiin seinään niin, että siihen tehdään kiinnityskohtiin pystyurat painumisen mahdollistamiseksi. 

 

Asenna liimapuupalkki lamkun tilalle vanhaa seinää vasten. Kiinnitys mainitsemiisi liuku-urilla. [TI-mieskin]
1.3.2024 20:59Kommentoi:*
Vastaus

Mielstäni esittämänne ratkaisu ei toimi, koska tuo kattovasoja kantava lankku tulisi kiinnittää seinään. Siinähän ei urista ole hyötyä, koska lankkua ei silloin saa kiinni seinään. Lankun alle seinään voisi asentaa esim tuollaiset kulmateräksen pätkät (100x100x100) pariin kohtaan, jotka kiinnitetään kansiruuveilla hirsiseinään, ja tuolla kierretangolla siten säädetään alaspäin painuimisen mukana. Esteettiset asiat on sitten tietysti oma juttunsa, mutta teknisesti esim näin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Hirsimökin laajennuksen painumavara":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*