Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 8.10.2023 21:59

Kysymys: Onko seinä kantava

Huvilat ja mökit

Kysymys kuuluu mahtaako seinä olla kantava ja siten purettavissa. Piirrustuksia ei kohteesta löydy. Väliseinä on 2000mm pitkä ja sijaitsee talon harjan suuntaisesti noin 1000mm harjalta sivussa. Talon kattotuolit ovat 7000mm pitkät ja 900mm jaolla toisistaan. Kattotuolit ovat paikalla aikoinaan itsetehdyt, kattotuolien alapuu on harjan kohdalta jatkettu 700mm laudan pätkillä kummaltakin puolelta alapuuta eli naulattu siten toisiinsa (toinen kuvista on siitä).  Väliseinän tolppien jako on epäsäännöllinen 350-650mm. Väliseinän tolpat ovat nähtävillä yläpohjassa (toinen kuva väliseinän kohdalta) josta selviää että tolpat ovat lyöty muutamilla nauloilla kiinni kattotuolien alapuun yläpuolella harjan suuntaisesti kulkevaan patikkaan sekä toiselta puolelta lautaan, jotka ne ovat muutamilla nauloilla kiinni kattotuoleissa.
Kommentoi:*
Vastaus

Hei
Nuo toisen kuvan tolpat eivät ole kantavia. Kattotuoleissa on alapaarteen jatko on keskellä ja jatkon molemmin puolin olevat naulauskaaviot on laskettu, joten minun mielestäni kattotuolit ovat itsekantavia.
Lisäksi voit koittaa liikuttaa tolppia, ja mikäli ne liikkuvat niissä ei ole kuormaa päällä.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Onko seinä kantava":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*