Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 7.4.2024 20:7

Kysymys: Rossipohjan kosteus

Huvilat ja mökit

Mökin rossipohjassa ilmankosteus  huitelee  välillä jopa 98% . Eka lattia meni uusiksi. Nyt ollu 4kk uus lattia . Tuuletusluukkuja lisätty. Lammikoita oli kertynyt lumen sulaessa . Vedet imuroitu paniikissa ja alettu kaivamaan salaojia . Tuulettimen oon laittanu välillä huutamaan se ei tunnu vaikuttavan kosteusprosenttiin

 Suunnitteilla olis kesällä lämmittää ryömintätilaa ja laittaa ilmankuivan huutamaan.   Jos sen sais kuivaksi ja salaojat estäis sen kastumisen uudestaan.

Mikä on rossipohjan max kosteusprosentti?

Onko mitään konstia millä sais pysymään kuivana. Tai kuivatettua kastuneen  ryömintätilan  maaperän.? Ryömintätilan korkeus vain n 35- 40cm

maaperä on kiviä multaa ja soraa.

 

Kommentoi:*
Vastaus

Hei
Ensinnä poista multa eli eloperäinen aines ryömintätilasta. Lisää maan päälle 100 mm leka soraa, jolla saat maan pinna lämpimämmäksi. Tuuletusta voi parantaa asentamalla sopivaan kohtaan mahdollisimman keskelle ryömintätilaa eristetty ilmanvaihtoputki halkaisija 120 mm, jonka johdat vesikaton läpi, putken päässä tulee olla suojahattu.
Se että siellä on ollut vesilammikoita, johtunee siitä, että sulamisvedet ovat päässeet ryömintätilaan, jonka estät sillä, että maan pinta rakennuksen ulkopuolella kallistaa poispäin rakennuksesta.
Ryömintätilan tuuletusaukot on pidettävä aina auki mutta talviaikaan voidaan niitä pienentää, mutta kun kevät koitta luukut on oltava avoinna. Tuuletusaukkojen pinta-alan ohjeena annetaan, että 10cm2 jokaista alapohjan 100 m2 kohti. Tuuletusukot tulee sijaita siten että koko alapohja tuulettuu, ilmalla kun taipumus oikaista, että aukot eivät saa olla lähekkäin toisiaan eikä kulmassa.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Rossipohjan kosteus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Ei taida yksi 3,2cm x 3,2cm (=10cm2) reikä riittää jos rossipohja 100m2? Tai kaksi 2,5cm x 2,5cm reikää (= 12,5cm2)? [TI-mieskin]
10.4.2024 21:1Kommentoi:*