Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, muu aihealue Seuraava
pvm: 4.3.2016 15:52

Kysymys: Aktiivihiilisuodattimella varustetun liesituulettimen vaihto poistoilmaputkeen liitetyn tilalle?

Ilmanvaihto, muu

Hei!

Remontoimme vuonna 1978 rakennettua rivitaloasuntoa, jonka asunnoissa liesituulettimet on yhdistetty keittiöiden poistoilmaputkeen. Poistoilmaputket ovat joka huoneistossa omia. Keittiön uusimisen yhteydessä haluaisimme siirtää lieden toiselle seinälle, asentaa aktiivihiilisuodattimella varustetun liesituulettimen ja jättää poistoilmaputken venttiilillä varustettuna katonrajaan yläkaappien yläpuolelle siten, että ilma pääsee kulkemaan vapaasti (kaappien yläosan ja poistoilmaventtiilin väliin jää n. 5cm tilaa). Voiko näin tehdä, mitä haittaa tästä voi olla? Taloyhtiössä ollaan yleisesti sitä mieltä, että liesituulettimen on pakko olla kiinni keittiön poistoilmaputkessa, mutta kukaan ei osaa oikein sanoa miksi. Ilmanvaihto on painovoimainen.

Kommentoi:*
Vastaus

Liesituuletin poistaa likaisen ilman kanavaa pitkin katolta ulkoilmaan. Aktiivi hiilisuodattimella varustettu liesikaapu ei ole yhteydessä ilmanvaihtoon kuin huoneen venttiilien välityksellä. Aktiivihiilisuodatin kerää lian ja rasvat pois läpikulkevasta ilmasta ja se voidaan sijoittaa huoneistossa mihin vain.  Hellan päällä on sen luonnollinen paikka.

Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto, niin silloin vanha liesituulettimen hormi on tukittava niin, että sinne ei pääse ylhäältä kylmää ilmaa , joka voisi tiivistyä kanavan seiniin ja aiheuttaa kosteuvaurioita.

On ilmastointijäjestemiä, joissa ilmanvaihtokone on liesituulettimessa.  Silloin tarvitaan ilmastointiliike tekemään muutostyö.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Aktiivihiilisuodattimella varustetun liesituulettimen vaihto poistoilmaputkeen liitetyn tilalle?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
'Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto, niin silloin vanha liesituulettimen hormi on tukittava niin, että sinne ei pääse ylhäältä kylmää ilmaa , joka voisi tiivistyä kanavan seiniin ja aiheuttaa kosteuvaurioita.'Pitääkö tämä paikkaansa, kun huippuimuri imee keittiöstä koko ajan lämmintä ilmaa ulos?

  [KallenAutio]
13.4.2024 15:10


Harvoin kylmästä ilmasta tiivistyy kosteutta lämpimään hormiin, varsinkin jos pitää lisäksi kulkea "vastatuuleen". [TI-mieskin]
13.4.2024 20:9Kommentoi:*