Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Julkisivut aihealue Seuraava
pvm: 26.2.2024 19:43

Kysymys: Mitä tehdä kun julkisivuremontointihanke on leviämässä käsiin?

Julkisivut

Hei,Olen 1981 rakennetun talon taloyhtiön uusi hallituksen jäsen sekä uusi asukas. Meillä on ollut muutaman vuoden nyt aktiivisessa kehityksessä julkisivuhanke. Lähdimme tekemään selvityksiä taloyhtiöömme kuntoarvioita ja saimme sieltä kamalia lukuja. Kuntoarvion päätöksessä kehotettiin aloittamaan julkisivuhanke mahdollisimman nopeasti. Päätösessä oli myös hinta-arvioita toteutuksesta eri tyyppisillä ratkaisulla. Hintahaarukka oli alkujaan 600-1600 tuhatta euroa. Sovimme projektinjohdon kanssa jatkotoimenpiteistä, jotka kestivät koko vuoden 2023.Nyt vuoden 2024 alussa saimme tietää koko urakan hinta-arvion. Arvio on noin kaksinkertainen alkuperäisestä huipusta eli 2500 tuhatta euroa ja todennäköisesti nousee vielä. Projektinjohto on lupa-asioissa ollut yhteydessä rakennusvalvontaan, josta saimme tietää, että aikaisemmat suunnitelut menivät osittain uusiksi, koska rakennusvalvonta ei antanut lupaa tietyntyyppiseen ratkaisuun. Talon esteettisyys, sen puupaneelit, sen punatiilisyys ja rakennuksien kappaleimainen olemusta olisi syytä kunnioittaa. Tästä syystä mm. rappaus ei tulisi kuuloonkaan. Meille toisinsanoen osui älytön pommi älyttömistä syistä.Taloyhtiössämme asuu pienpalkkaisia nuoria aikuisia, juuri asunnon ostajia ja eläkeläisiä. Asuntokohtainen neliöhinta näillä näkymin tulee olemaan noin 1500 e per neliö. Minulla on vahva tunne, että tulevassa yhtiökokouksessamme ylläolevalla hintalapulla emme ole saamassa yhtiön osakkaiden myönnytystä. Pelkästään huomioiden, että taloyhtiöömme on vähintääm samanhintainen putkiremontti tulossa 10 vuoden sisällä.Oikeastaan kysymys kuuluun RAVA:lle. Miksi talojen esteettisyys näinä vaikeita aikoina on Helsingille erityisen tärkeä? Jopa niin tärkeä, että taloyhtiömme on vaarassa mennä nurin? 


Kommentoi:*
Vastaus

Näillä tiedoilla ei täältä käsin pysty antamaan mitään järkevää vastausta. Jotain kuitenkin tulee mieleen: 
Kerrostalon rakentamiskustannukset rakenusteknisten ja LVIS-töiden osalta uudiskohteessa liikkunevat yleiskuluineen ja arvonlisäveroineen suuruusluokassa 3.000 €/huoneistoneliö sisältäen talotekniikan. Siis koko kerrostalo. Tästä voinee päätellä, että esitetty kustannus, 1.500 €/huoneistoneliö ei ole "tästä maailmasta". Kustannuksen neliölle tulee asettua lähemmäs tuota alkuperäisen arvion alareunaa, eli johonkin ehkä 500 ...800 €/ hm2. Tähän haarukkaan sitten pitää lähteä suunnitteluttamaan hanketta. Mitään asiasta muuten tietämättä kysyn, miksi alkuperäistä ratkaisua (paikalla muurattu yms???) ei voitaisi uusia?
Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Mitä tehdä kun julkisivuremontointihanke on leviämässä käsiin?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Hei, RAVA on ilmoittanut lupanäsittelyssä ettei mm. peittävää korjausta tehdä, koska talon julkisivu kasvaa liikaa sen myötä sekä edellä mainitut esteettiset seikat eivät täytyisi. Julkisivuhankkeessa on mukana liuta muitakin parannuksia kuten ovien ja ikkunoiden uusiminen. Tosin kokonaisurakan määrästä se on murto-osa. Lupapäätöksissä nähdäkseni esteettisyys nousee tärkeimmäksi seikaksi sen ollessa yleisimmin mainittu lupakäsittelijän toimesta.

Parhaan ymmärtykseni mukaan tämä rakennustyyli, joka on tällä hetkellä tarjouksissa on ainoa mahdollinen ratkaisu lupa-asioiden puitteissa. Olen harkinnut ottavani henkilökohtaisesti yhteyttä hallituksen jäsenenä kysyen kattavimpia perusteluita.  [J20069931926]
26.2.2024 21:53Kommentoi:*