Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kattotarvikkeet aihealue Seuraava
pvm: 28.8.2015 2:45

Kysymys: Mistä laastipursottimia?

Kattotarvikkeet

Saumaan uudelleen rapautunutta savupiippua. Olen painanut laastia auenneisiin saumoihin taipuisalla pienellä metallilastalla ja työntänyt sitä sen jälkeen syvemmälle askartelemani t-muotoisen puutikun avulla. Homma etenee kuitenkin tuskaisen hitaasti eli pystyn sullomaan piippuun kyseisellä menetelmällä vain puoli kiloa laastia tunnissa. Kaipaisin kovasti laastipistoolia eli pursotinta, joka toimisi samalla periaatteella kuin silikonisaumaukseen käytetty kittipistooli. Saako sellaisia ostaa jostain?

Kommentoi:*
Vastaus

Laastipistooli

Enpä ole kuullut.
Walke teki joskus täytettäviä kittipistooleja, joita sai ostaa rautakaupasta, mutta ne olivat kalliita ja täytyi huolellisesti puhdistaa käytön jälkeen.
Jos noin paljon menee laastia ja kyse on vesikaton yläpuolisesta osasta, helpoin ja paras olisi ollut purkaa yläosa ja muurata uudelleen.
Tuntuu, että piippu on huonossa kunnossa ja siksi jo vaarallinen.

Ps. Palotarkastaja/piirinuohooja voi määrätä korjaamaan " kunnolla".
Ei sitä silmänlumeen vuoksi tehdä vaan palo/ihmishenkien turvallisuuden vuoksi
Arvostele vastaus kysymykseen "Kattotarvikkeet / Mistä laastipursottimia?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Ai että paljon laastia? Enhän minä edes kertonut, kuinka paljon laastia on kulunut, kerroin ainoastaan, kuinka hidasta saumojen  korjaaminen on. Vai onko puoli kiloa/piippu jo sinänsä liikaa? Olen työskennellyt nyt kolme tuntia ja laastia on kulunut 1,5 kiloa. (Tai itse asiassa laastia on kulunut enemmän, sillä en punninnut itse laastia vaan sementin ja hiekan sekoituksen.)Arvioisin, että piipun katonpäällisen osien ulkosaumojen korjaamiseen tulee kulumaan yhteensä reilu neljä  kiloa kuivalaastia. Piipun ulkopinta-ala on kokoa 135 x 40 senttiä ja korkeus noin 80 senttiä. 


[J287481177]
28.8.2015 15:39


Työvauhti moninkertaistui tänään, kun keksin ruveta käyttämään kahta lastaa. Pitelen vasemmalla kädellä vaakasuorassa olevaa isoa lastaa kiinni piipun kyljessä. Ison lastan päällä on puolisen nyrkkiä laastia, jota sullon saumoihin oikeassa kädessä olevalla pikkulastalla. Tällä tavalla laastia ei tipu enää myöskään katolle.(Laskin tänään, ettei puolessa laastikilossa ole tosiaankaan edes neljää desilitraa.)

 


[J287481177]
30.8.2015 5:9


Varmistin nuohoojalta, että piippu on hänenkin mielestään ihan kunnostuskelpoinen. Pahiten rapautunut kohta sijaitsee juuressa olevan levennyksen kohdalla, jossa on sis kaksi tiiltä rinnan. Uloimman tiilikehän saumat ovat kieltämättä huonossa kunnossa johtuen varmaan siitä, ettei levennyksen yläreunassa ollut minkäänlaista kaatoa tai pellitystä.


[J287481177]
30.8.2015 5:18


Ihmettelijöille vielä tiedoksi: saumat eivät olleet auenneet itsestään montaa senttiä, vaan olen krapsinut itse haperoa laastia saumoista pois uuden tieltä. Alkaa silti tässä vaiheessa tuntua ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta tuo virallisen vastaajan esittämä idea uusia  koko katonpäällinen osa. On tuo käsin korjaaminen ollut sen verta hermoja repivää touhua. Suoritin tarkistusmittauksen: puolessa kilossa on itse asiassa vaivaiset kolme desilitraa laastia! Homma on lisäksi niin puuduttavaa kykkimistä huonossa työasennossa, etten pysty tekemään sitä kuin korkeintaan kaksi tuntia päivässä ennen kuin jaloista lähtee tunto. Olen nyt työskennellyt viisi tuntia ja saanut tungetuksi saumoihin vaivaiset 1,5 litraa laastia. Osa tuosta ajasta on kulunut tosin saumojen (lisä)raaputtamiseen plus kuivan laastin putsaamiseen, joka ei sekään ole nopeata työtä, kun apuna ei voi käyttää esim. pölynimuria. (Painepesuri voisi olla kova juttu kyseisessä hommassa.) Laskelma ei edes sisällä kaikkea hapertuneen laastin poistoon kulunutta aikaa. Kyllä alkaa vähitellen tulla äitiä ikävä, taikka tässä tapauksessa pikemminkin ammattimuuraria, joka olisi purkanut piipun ja kasannut sen uudelleen arvatenkin päivässä tai parissa. Mutta köyh&au [J287481177]
30.8.2015 23:43
Kommentoi:*