Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 2.2.2024 10:58

Kysymys: Kosteusmittaukset kylppäriremontin aikana

Kylpyhuone ja sauna

Hei,

onko urakoitsija velvollinen antamaan pyydettäessä osakkaalle kirjallisesti kylppärin kosteusmittarilukemat vanhojen lattia- ja seinäpintojen purun jälkeen, sekä kuivatuksen aikana mitatut arvot? 

(Urakoitsija joutuu varmaankin kosteutta kuivatuksen aikana mittaamaan, että tietää, milloin pinnat ovat kuivat seuraavaa työvaihetta varten.)Entä kuivatuksen alkupäivämäärä, kuivatuksen kesto ja loppupäivämäärä kirjallisena tietona osakkaalle?Mikä mahtaa olla "normaali" betonin kuivatusaika noin 4m2-5m2:n kylppärissä ilman laajempaa kosteusvauriokorjausta (betonin piikkausta ym.) ?Varmaankin urakoitsijan on annettava pyydettäessä kirjallinen tieto ainakin siitä, oliko lähtötilanteessa kyseessä pelkkää pintakuivatusta laajempi kosteusvaurio?Kiitos etukäteen asiantuntevista tiedoista!

Kommentoi:*
Vastaus

Hankkeeseen ryhtyvän (taloyhtiö, huoneiston omistaja) on tehdessään tilauksen urakoitsijalta sovittava erikseen, miten urakoitsijan tulee osoittaa työn laatuvaatimusten täyttyminen. Laatuvaatimuksista pitää myös sopia erikseen, eli tapauksessanne tulee sopia, mikä on asennusalustaa koskeva vaatimus. Tämä voidaan sopia esim. viittaamalla rakennustöiden yleisiin laatuvaatimuksiin (esim. SisäRYL, RT-Kortit, valmistajien ohjeet ). Jos näin ei ole menetelty, on kovin hankalaa puuttua asiaan jälkikäteen. Usein tällaisissa vesivahinkotapauksissa vauriot todetaan vain suuntaa antavasti pintakosteuksia mittaamalla. Asennusalustan todellinen kosteus voidaan mitata vain mittausreiístä joko mittaamalla paikan päällä tai aina varmimmin ottamalla poranäyte reiästä ja tutkimalla se laboratoriossa. Temppu kuulostaa haastavalta, mutta on lopulta aika yksinkertainen ja nopea toimenpide, eli tulos saádaan useinmiten jopa samana päivänä. Vanha betoni ei yleensä kylläkään "kastu" syvältä, eli maalaisjärjelläkin tilanne yleensä pystytään arvioimaan. Jos kyseessä on uusi betonilattia, on kuivumisaika normaali lattiabetonilla n 10 mm/ vko, eli 10 cm:n lattia kuivuu 10 viikkoa. Nykyisillä kylppärimassoilla kuivumisaika on vain muutama päivä. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteusmittaukset kylppäriremontin aikana":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Kiitos nopeasta vastauksesta! [J15943351628]
2.2.2024 22:35Kommentoi:*