Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 18.2.2024 13:13

Kysymys: Millainen sauna kivinavetan sisään

Kylpyhuone ja sauna

Hei

Suunnittelemme puulämmitteistä saunaa (löylyhuone n. 6 m2 + pesuhuone  n. 4 m2) vanhaan, juuri ulkoisesti kunnostetun ison kivinavetan kulmaan (kuva 2). Tilan etuosa olisi avotilaa, jossa puita ja pukutila. Sen perään itse sauna, ensin pesuhuone ja perällä löylyhuone. Lattia on betonia, seinät kiveä ja kalteva sisäkatto puuta ja jonka päällä kattotiiltä (katto kokonaan uusittu viime vuonna). Itse saunan ympäri on mahdollista jättää reilusti tilaa kiviseiniin joka suuntaan.

Kysymykset:

- mikä on paras tapa tehdä? Ajattelimme itsenäistä "ulkosaunaa" joka vain sijoitetaan kiviseinien sisätilaan tuohon nurkkaan (kuva 2). 

- onko ulkosaunapaketti turhan järeä kun tulee kuitenkin sisätilaan? Emme kuitenkaan haluaisi ns. kylkyhuoneisiin myytävää ns. saunakabiinia, joka tuntuu haasteelliselta kun haluamme puukiukaan. 

- isäntä haluaisi että saunassa on "oma lattiansa" ja vedet ulos niin, ettei vesi tule kosketukseen betonin kanssa lainkaan.

- onko muuta erityistä huomioitavaa kun tekee saunan kivirakennukseen?Navetta sijaitsee Ranskassa, mutta mahdollisuus tilata esim. suomalainen saunapaketti, jos on sopiva. Pakkasta täällä ei ole, talvella kylmimmillään nollan huitteilla ja sekin harvinaista.  Kun kysyt, niin erikoishuomio vielä kiukaan savupiipun asialliseen toteutukseen ettei polta saunaa ja navettaa.

MIllaisen rakennuslupaprosessin tällainen käyttötarkoituksen muutos Ranskassa vaatii? Laitahan päivitystä ja lisäkommentteja projektin etenemisestä tai pyssäämisestä. [PetteP]
20.2.2024 9:0


HeiKiitos lisätiedosta, huomioidaan tuo piippuasia. Luvista en ole ihan perillä kun en niitä hoida, mutta kaikkien rakennusten käyttötarkoituksen muutos tarvitsee kyllä täälläkin luvan.  [J20040141118]
20.2.2024 10:41Kommentoi:*
Vastaus

Mielenkiintoinen hanke! Ajatus siitä, että sauna on kokonaan irti kivirakenteista, on varmasti lähtökohtana hyvä, ts. rakenne pääsee tuulettumaan joka puolelta. Tuon "irroituksen" kivirakenteesta voi tehdä monin tavoin, mutta esim. seuraavasti:
  • lattiaan ja seiniin rajoittuvat puurungot kiinnitetään kivirakenteeseen injektoiduilla kierretangoilla
  • eristetään seinät vaahdottamalla XPS-levy lattia- ja kattoniskojen  sekä seinien pystyrunkojen väliin
  • tehdään lattia levyrakenteisena joka vesieristetään (saunassa nosto seinälle esim vanerikaistaan n. 20 cm) 
  • pesutilan puoli levytetään vesieristyksen alustaksi märkätilalevyllä.
  • saunan seinä- ja kattopintaan alumiinipaperi, ristikoolaus ja puuverhous
Viemärit aiheuttavat omat haasteensa, mutta onnistuu kyllä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Millainen sauna kivinavetan sisään":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*