Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 27.2.2024 22:49

Kysymys: Puukoolattu lattia eristetyn laatan päältä pois

Maa- ja pohjarakenteet

Perustus- ja lattiarakenteena alhaalta ylöspäin lueteltuna: sora, styroksieristelevy, betonilaatta, bitumisively, puukoolaus + selluvilla, ponttilauta. Ei aistinvaraisia eikä mitattuja vaurioita puukoolatussa rakenteessa, mutta riskirakenne kuitenkin. Tarkoitus vaihtaa parkettilattiaan + vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Onko toimiva (uiva) lattiarakenne, jos asennetaan n. 20 cm paksuudelta EPS-ponttilevyä laatan päälle, tämän päälle vesikiertolämmitykselle saneerauslevy (esim. Floore), vaimennusmatto ja parketti? Pääseekö kosteus mahdollisesti muhimaan laatan ympärille, mikäli sen alapuolella solumuovi ja päällä EPS-levyt? Vai onko helpompaa lähestymistapaa?

Kommentoi:*
Vastaus

Esitetty ratkaisu sisältåä mielestäni joitakin riskejä. Ensinnäkin bitumoidun pohjalaatan tasaisuus on tuskin riittävä, eli tasaisuuden tulisi olla samaa tasoa, kuin parketin vaatimus (kelluva rakenne "kopioi" betonilaatan pinnan ylös saakka). Pohjan voi toki tasata esim puhallushiekalla, mutta tarkkuutta vaativa työvaihe joka tapauksessa. EPS tuntuu varsin heppoiselta, eli vähintään XPS-levy tarvittaisiin pitkäaikaisen puristuskestävyyden kannalta. Suuret pistekuormat voivat olla vielä erillinen haaste (sängyn jalat tms.)
Laatan kanssa tuskin ongelmia tulee, jos se on toiminut tähänkin saakka.
Uiva rakenne on tietenkin energian säästön kannalta kiistatta paras, mutta silti kysymänne "helpompi" lähestymistapa voisi olla puukoolaus, eristeet esim vaahdotettuna ja lastulevy- tai kipsilevyrakenne lattialämmitysratkaisuna parketin alustaksi, niin siinäpä tuo.
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Puukoolattu lattia eristetyn laatan päältä pois":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*