Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 4.9.2022 2:38

Kysymys: Sorapatjan talvehtiminen

Maa- ja pohjarakenteet

Hei,kannattaako loppusyksyllä tehdä sorapatjaa valmiiksi omakotitalolle ja jatkaa perustusten kanssa keväällä vai kannattaako koko homma siirtää keväälle? Miten sorapatja "talvehtii", vaatiiko se keväällä uuden tiivistämisen ja entä jos joutuu tekemään täyttöjä esim. metrin verran, niin saako sellaista kerrosta enää kerralla tiivistettyä?

Kommentoi:*
Vastaus

Jos maaperä on kostea, mutta kantava, niin on viisasta painotta rakennuspaikkaa tulevan rakennuksen verran, jolloin maaperä pääsee ikään kuin totuttelemaan tulevaan.  Kuitenkin vaati aikaa, jotta vesi liikkuu ja poistuu tulevan rakennuksen alta.  Tämä ei kuitenkaan poista tivistämisen tarvetta. rakentamisen aikana.  Jos halutaan painumattomat perustukset tiivistystä ei voi tehdä etukäteen.  Parhhat tulokset tiivistämisessä on saatu traktorilla vedettällä isolla täryjyrällä, jollaisia näkee tietyömailla.  Sillä päästään n. 35 mm:n syvyyteen  kolmella kerralla. laitteiden vuokraajat antavat teille kyllä oikeat tiedot koneesta ja sen tiivistyskyvystä. 150 mm on on yläkantin kerrospaksuus tiivistämiselle.  Myöskään pintamaan poistaminen pelkästään ei ole järkevää, koska silloin routa pääsee vain syvemmälle. Kannattaa aloittaa syksyllä niin aikaisin kuin on mahdollista ja jos talven kanssa näyttää menevän tarkalle, niin on viisasta siirtä alku kevääseen.  Turha ennakoiminen aiheuttaa vain lisäkuluja.
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Sorapatjan talvehtiminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Kiitos vastauksesta. Taidan siirtää aloituksen keväälle. [J2846061314]
5.9.2022 22:8Kommentoi:*