Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maalaustyöt aihealue Seuraava
pvm: 19.2.2024 9:51

Kysymys: Kenellä vastuu sisäkaton tasoitteen irtoamisesta

Maalaustyöt

Kerrostaloasuntomme sisäkatot päällemaalattiin runsaat 3 vuotta sitten (lokakuussa 2020). Välipohjat ovat materiaaliltaan paikalla valettua betonia. Asunto on kerroksessa 2/4.Talo on rakennettu vuonna 2008. Maalaus suoritettiin Tixomatt-kattomaalilla. Maali levitettiin telalla.Noin 1 vuosi maalauksen jälkeen kattomaaliin alkoi kaikissa huoneissa ilmestyä halkeamia.

Sittemmin halkeamat ovat lisääntyneet ja halkeamisen ympärillä maali ja betonipinnan tasoite yhdessä ovat selvästi irronneet katosta ja alkavat muodostaa "pusseja".Rakentaja.fi -palvelussa saamani ohjeen mukaan otin yhteyttä Tikkurilan maalitehtaan palvelulinjaan. Sieltä lähetettiin asiantuntija paikan päälle katsomaan tilannetta. Hän totesi maalin irronneen tasotteen irtoamisesta johtuen, koska ongelmakohdissa betoni on paljas ja kiinnittynyt irtoavaan maalikerrokseen. Hän otti myös koepalan mukaansa.Seuraavana päivänä sain asiasta lausunnon: "Alustasta irtoava tasoite kielii tasoitteen heikosta tartunnasta betonielementtiin. Tällöin rakenteiden elämisestä johtuva liikerasitus on ajan kuluessa johtanut tasoitteen irtoamiseen alustasta. Juurisyy irtoamisongelmalle on kuitenkin alkuperäisen tasoitteen paikoin riittämätön tartunta betonialustaan.  Yksittäistä syytä alkuperäisen alustan heikolle tartunnalle ei voida sanoa, mutta tyypillisesti ongelman luo tasoitetyön puutteelliset pohjatyöt, epäsuotuisat tasoitusolosuhteet tai tasoiteaineen ominaisuudet.Kenelle kuuluu vastuu vahingosta ja sen korjaamisesta?

Lähtökohtaisesti pidän itse tasoitekerroksen ominaisuuksien puutteellisuutta taloyhtiön asiana. Tasoite ei saa irrota päällemaalauksen seurauksena (ainakaan tämän ikäisestä rakennuksesta).  


Kommentoi:*
Vastaus

Kunnossapitovastuun jakautuminen on varmaan yksi eniten kysymyksiä herättävä asia taloyhtiöissä. Tällaisissa tilanteissa arviointi voi olla vaikeaa kun taustalla on osakkaan toiminnan seurauksena aiheutunut korjaustarve.

Minäkin olen kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että tasoitekerroksen todetuista puutteista johtuen korjausvastuu olisi  taloyhtiöllä. Toki tämä näkemys voidaan riitauttaa esimerkiksi sillä perusteella, että pinnat ovat lähtökohtaisesti osakkaan vastuulla ja tasoite ei maalin alla olisi irronnut ilman osakkaan itsensä tilaamaa maalausta. Miksi sisäkatot on maalattu?

Toisaalta, jos asiantuntijat ovat sitä mieltä, että yksittäistä syytä alkuperäisen alustan heikolle tartunnalle ei voida todentaa, ei kai tällainen asia voi kuulua osakkaan vastuulle? OIisi mielenkiintoista tietää, millainen tilanne muissa huoneistoissa on, jos niissä on myös maalattu sisäkattoja vuosien aikana.

Vastausta voidaan etsia myös suoraan lainsäädännöstä, mutta mutta yksittäisen normin tulkinnasta voidaankin olla montaa eri mieltä.

Asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 2 §:n kunnossapitovastuuta koskevan pykälän 2 momentin viimeistä virkettä voidaan pitää tässäkin ohjenuorana: Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

 
Arvostele vastaus kysymykseen "Maalaustyöt / Kenellä vastuu sisäkaton tasoitteen irtoamisesta":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*