Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 3.3.2024 5:20

Kysymys: Kosteusmittauslustannukset

Muut

Hei,10 huoneiston rivitalossamme on valesokkeli, mistä johtuen vuonna 2016 korjattiin kosteusvaurio yhdessä huoneistossa ja vuonna 2017 kolmessa huoneistossa. Vuonna 2020 suoritti taloyhtiö kosteusmittauksen, jossa todettiin kosteusvaurio lopuissa huoneistoissa. Ainoastaan minulla on kaksi makuuhuonetta alakerrassa, joista toiseen ei tehty kosteusmittausta, koska reikiä sai tehdä vain kaksi. Oletin, että jos taloyhtiön samanpuoleisessa toisessa makuuhuoneessa on kosteusvaurio, niin on suurella todennäköisyydellä myös toisessa. Toinen reikä porattiin sisäpihan puoleliseen musiikkihuoneeseen. Viime kesänä korjattiin todetut kosteusvauriot. Pyysin tarkistamaan ja korjaamaan mahdollisen kosteusvaurion rakenteissa myös ko. makuuhuoneessa. Olin saanut terveyshaittoja ja huoneessa oli maan hajua. Taloyhtiö kieltäyti korjauksesta, koska se ei sisältynyt urakkaan. Mitään suunnitelmaa ei annettu kosteusmittaukselle. Tämän takia teetin omatoimisesti kosteusmittauksen, jossa todettiin makuuhuoneessa kosteus-ja mikrobivaurio sekä takkahuoneessa kosteusvaurio. Taloyhtiö kieltäytyi korvaamasta suorittamaani kosteusmittausta. Kysynkin nyt eikö taloyhtiön kuuluisi maksaa suorittamani kosteusmittaus, koska valesokkelista johtuen kosteusvaurio oli todettu muissa alakerran makuuhuoneissa taloyhtiössä ja teettämäni kosteusmittaus osoitti kosteusvaurion myös kahdessa muussa alakkerran huoneessani?

Kommentoi:*
Vastaus

Taloyhtiön osakkaiden yhdenvertaisuutta tuossa asiassa olisi pitänyt noudattaa. Kosteusvauriomittauksen tekemättä jättäminen  kertomaltasi osin, on ollut huonosti perusteltu vetoamalla siihen, että se ei sisältynyt urakkaan ja vain 2 reikää sai tehdä. Taloyhtiön pitää korjauttaa tuo teettämässäsi tutkimuksessa todettu kosteus- ja mikrobivaurio. Valesokkelirakenne on poikkeuksetta luokiteltu riskirakenteeksi ja sillä perusteella tuntuu erikoiselta, että taloyhtiö on tehnyt vain osittaisen kosteusmittaus urakan. Suosittelen taloyhtiön korvaavan sinulle nuo teettämäsi tutkimuskulut, sillä jatkotoimissa kulut kasvavat. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Kosteusmittauslustannukset":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*