Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 18.5.2014 10:48

Kysymys: betonin sisälle jätetyt puiset alajuoksun kiinnityslaudat maanvaraisessa laatassa

Perustukset

Huomasin remontin yhteydessä että kaksi vuotta sitten ostamassamme omakotitalossa (rakennusvuosi 1984) on jätetty sokkelin valun yhteydessä betonin sisälle 60cm välein puinen laudanpala. Kestopuinen alajuoksu on naulattu kiinni näihin laudanpaloihin. Alajuoksun alta puuttuu bitumikermi ja alajuoksun alla on paikoitellen 1cm rako. Nämä puiset laudanpätkät on upotettu betoniin niin että vain laudan pinta näkyy.Onko vastaava rakennustapa ollut joku yleisesti käytössä oleva rakennustapa 80-luvulla vai onko kyseessä jokin tee-se-itse miehen älyväläys, joka on aiheuttanut/voi aiheuttaa ongelmia?

Voihan nenä. Minä en ole kuullut aiemmin moisesta, mutta sen verran tiedän että tuo ei täytä sen edes aikaisia rakennusmääräyksiä, alajuoksussa tulisi olla kosteuden kapillaarisen nousun estävä katko (esim. tuo bitumikermi). Mitään puuosia ei saa olla upotettuna maanvaraiseen laattaan. Tässä tapauksessa kuullostaa mainitsemaltasi "älynväläykseltä". Ja voi aiheuttaa ongelmia. Sokkeli- ja seinärakenne tarvitsisi tietää hieman tarkemmin.


[Chilina]
19.5.2014 21:40


Kirjoitin näköjään "laatta", mutta tarkoitin sokkelia. Toki laatassakaan ei saa olla mitään puuosia upoksissa tai sitä vasten katkottomana.Saitkin jo vastauksen, mutta mielenkiinnosta kysyn missä kunnossa alajuoksunne nyt on? 


[Chilina]
20.5.2014 20:35


Minulla ei ole kokemuksia näistä mutta alajuoksu näytti ihan ehjältä kestopuulta. Kokeilin kaivaa puukolla betonin sisällä olevaa lautaa ja sekin oli ihan kovan tuntuista. Pinta oli harmaa betonista? ja kun pinnan rikkoi niin puu oli tuoreen näköistä sisältä.


[J5339071018]
20.5.2014 22:13


En halua millään tavalla kumota kokeneempien neuvoja asiantuntija-avun hankkimisesta. Ainahan on parempi katsoa kuin katua. Mutta mikäli rakenne vaikuttaa terveeltä mahdottomuudestaan huolimatta, itse käyttäisin maalaisjärkeä. Rakojen kohdalta tapahtuu ilmavirtauksia, jotka eivät aina ole huono asia ja ehkäpä tämänkin tilanteen pelastus. Tiedä häntä, kokeneemmat saavat ehdottomasti korjata mikäli näkemykseni on heidän mielestään väärä. Jos puu on kovaa, se kertoo että kyseessä ei ole ainakaan vielä lahoamista. Rakenne on väärin tehty, mutta sen verran huonosti, että siitä on tullut "hyvä" :D Mikäli rakenne nyt näyttää toimivan muuten, ei ole tuottanut ongelmia, kuten lattian kylmenemistä, hajuja jalkalistan takaa (kertoisi mahd. vauriosta), tms. antaisin olla. Olisit huomannut kestopuun kunnosta mikäli siellä olisi vaurio. Nämä ovat siis vain omia mielipiteitäni.


[Chilina]
20.5.2014 22:30Kommentoi:*
Vastaus

Olet tosiaan saanut ikävän yllätyksen, kertomasi rakennustapa ei ole ollut hyväksyttävä eikä oikein toteutettu. Tämän palstan välityksellä en pysty antamaan tarkempia korjaus ohjeita. Koska sinulla on kuitenkin rakenteita avoinna olisi paikallaan ottaa alan asiantuntija paikan päälle selvittämään korjausmahdollisuudet. Kehottaisin ottamaan yhteyttä paikkakunnallasi toimivaan rakennusalan insinööritoimistoon tai lähimpään Rakennusmestarien keskusliito jäsenyhdistykseen josta saat myös tiedot alan hallitsevista henkilöistä ( rkl.fi).
HS
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / betonin sisälle jätetyt puiset alajuoksun kiinnityslaudat maanvaraisessa laatassa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*