Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 22.5.2014 14:11

Kysymys: kalkkihärmä sokkelin nurkkauksessa

Perustukset

Hei!Alkukeväästä omakotitalon nurkkaukseen (270 astetta, ei 90 astetta) ilmestyi  kalkkihärmää, joka on toisessa seinustalla huomattavasti voimakkaampaa kuin toisella seinustalla noin 50 cm matkalla ja se on "sahakuvioista". Toisella seinustalla kalkkihärmää on ohut viiru n. 15 cm matkalla. Seinusta, jolla on kalkkihärmää n 50 cm pituudelta on keittiö ja toisella seinustalla on kylpyhuone. Nurkkauksen kohdalla ei ole vesipisteitä (vesihanaa tai suihkua). Kylpyhuoneen seinustalle ilmestyy joka kevät kalkkihärmä viirut, mutta nämä hävisivät kelien lämmettyä. Nurkkauksessa on edelleen tämä 50 cm ja 10 cm matkalla oleva kalkkihärmä viiru, joka ilmestyi siis jo alku keväästä. Voiko vielä odottaa lähteekö härmä pois vai tulisiko epäillä kosteusvaurioita yms.?

 

Kommentoi:*
Vastaus

Jostakin rakenne saa kosteutta joka ulos tullessaan ja haihtuessaan jättää kyseiset härmäkerrokset pintaan. Jommalta kummalta puolelta tiivis maakerros on päin sokkelia jolloin kapillaarinen vedennousu imeytyy sokkelirakenteeseen.
En usko, että kysymyksessä olisi esim vesijohdon tai lämmitysputkiston vuodosta aiheutuva ilmiö.
Maarakenteet tulee avata ja laittaa patolevy sekä läpäiseva seulottu sepelikerros ulkopuolelle, mikäli ulkopuoli on kunnossa ja kysymyksessä on maanvarainen laatta korjaus on haasteellisempi kuitenkin ulkopuolinen kuivatus on ensiarvoisen tarkeä. mm. salaojien toimivyys ja korkeus.
HS
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / kalkkihärmä sokkelin nurkkauksessa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*