Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 19.6.2014 17:10

Kysymys: Kellarissa kosteutta

Perustukset

Hei! Olin katsomassa ostoaikeissa -89 rakennettua ok-taloa. Talo on rakennettu rinteeseen, siten että yläkerta on tarkoitettu asuinkäyttöön ja alhaalla kellaritilaa, johon käynti alapihalta ulkokautta. Kellarissa sorapohja eikä sitä ole suunniteltu asuinkäyttöön. Omistajan mukaan välillä havaittavissa vettä ja nytkin sora näytti olevan osin kosteaa. Talossa on salaojat ja  ja patolevyt. Mistä tämä veden/kosteuden kertyminen mahtaisi johtua? Onko mahdollista ettei talon etupuolinen salaoja ole riittävän syvällä kellariin nähden? Kuinka suuri merkitys tällaisella kosteushavainolla on? Talossa ei ole sadevesijärjestelmää ja rinteen yläosassa talon seinustalla reilusti kasvillisuutta. Mietittiin, että hoituisiko tämä kosteusongelma samalla kun rakennetaan sadevesijärjestelmä ja poistetaan kasvillisuus talon ympäriltä.

"Kuinka suuri merkitys tällaisella kosteushavainolla on?"

Itse siirtyisin seuraavaan kohteeseen ;)


[Chilina]
20.6.2014 15:35


Jos siellä alustatilassa tulee vesi ajoittainkin sorapohjan yläpuolelle kurkkaamaan, niin ensisijaisesti se kertoo siitä että salaojissa on tyritty. Ovat siis liian ylhäällä tai jotain muuta käsittämätöntä on tapahtunut täytöissä ja toteutuksessa.

Mutta toissijaisesti eli kahdella kerrottuna huolestuisin siitä, että jos joku noin yksinkertainen perusasia on onnistuttu ryssimään, niin mitä ovat ne muut miinat mitä talosta löytyy. Jos perustusvaihe ei ole kiinnostanut vastuuväkeä niin ennuste on kovin kehno.

 


[Pete]
21.6.2014 0:48Kommentoi:*
Vastaus

Kaikki kosteusongelmat rakennuksissa ovat ennemmin tai myöhemmin ongelmallisia joten ne tulee mahdollisimman nopeasti korjata. Tässä tapauksessa keskeisiä korjauskohteita tuntuisi ensisijaisesti olevan salaojien uusiminen sadevesien viemäröinti patolevyjen tarvittavat korjaukset sekä perustuksen vierustan oikeat täyttökiviainekset. Mahdollisesti on myös syytö poistaa kellaritilasta n. 300 cm sorakerros ja korvata se kapillaari sepelillä.
Pelkkä sadevesijärjestelmä ja kasvillisuuden poisto ei todennäköisesti riitä ongelmaa poistamaan.
HS
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Kellarissa kosteutta":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*