Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 12.6.2012 10:44

Kysymys: Kylmä maanvarainen laatta

Perustukset

70-luvun hirsinen kesämökki on rakennettu maanvaraiselle laatalle ja laatta puolestaan on valettu ilman mitään eristyksiä savimaalle levitetyn hiekkapohjan ja muovikalvon päälle. Laatan vahvuus reunoilta on noin puoli metriä tai alle, keskeltä ilmeisesti vielä huomattavasti ohuempi. Ja minkäänlaisia eristyksiä ei siis ole sen enempää laatan alla kuin sivuillakaan. Lisäksi mökki on rakennettu loivaan rinteeseen ja alasivustalla on koko mökin mittainen, alle metrin syvyinen ja korkuinen mullalla täytetty kivipengerrys. Mökki on vajonnut jonkin verran alasivustaltaan, joskin vajoaminen näyttäisi pääasiassa pysähtyneen jo aikoja sitten ja nyt jäljellä on lähinnä pientä routaliikahtelua joka sekin tosin hieman hirvittää.

Miten tällainen laattarakenne kannattaisi eristää ulkopuolelta vai kannattaisiko ollenkaan? Ennestään on reunoilla heti maanpinnan alla ohut vaakatasoinen EPS-eriste, mutta mietin nyt salaojien uusimisen yhteydessä tuon eristeen uudelleen laittamisen järkevyyttä koska kylmä laattahan kuitenkin jäädyttää allaolevan maan reunoilla olevasta eristeestä huolimatta. Onko tuossa vaakasuuntaisessa eristeessä siis järkeä? Entä miten toimisi pystysuuntainen eriste ja minkälainen? Entä patolevy tai bitumi laatan reunaa vasten?

Entä miten kannattaisi toteuttaa tuo mökin alasivusta ja sen vieressä oleva kivipenger? Laitetaanko sinne eristyksiä tai täytyisikö se täyttää jollain muulla kuin mullalla?

Kommentoi:*
Vastaus
Koko sokkeli kannattaa kaivaa auki salaojan asentamista varten. Rakennuksen vähäisestä suoristamisesta kannattaa neuvotella uretaaniurakoitsijan kanssa. Nosto voi olla mahdollinen. Sokkelin lämpöeristyksessä voit soveltaa oheista Parocin rakennetta. Asenna Paroc COS 10 koko betonin osuudelle. Maan alla olevaan osaan asennetaan patolevy. Näkyvä sokkeliosa ohutrapataan eristerappausohjeen mukaan. Koko sokkelin ympärille asennetaan vaakasuoraan salaojan yläpuolelle 10 cm EPS-eristettä metrin leveydeltä. Sama eriste tehdään myös penkereen osalle. Täytemaana ei pidä käyttää multaa, koska se routii.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Kylmä maanvarainen laatta":


Kommentoi:*