Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 26.2.2024 10:25

Kysymys: Matalaperustainen maanvarainen laatta routaeristys

Perustukset

Hei,hirsimökissämme on matalaperustainen maanvarainen laatta ilman anturoita. Rakennettu 2000. Ei tietoa onko se reunavahvistettu. Laatan alla on hiekkaa ja laatan yläpuolella kosteussulku jonka yläpuolella styroksi. Kaivoin talon vierustaa auki ja vaikuttaa siltä ettei laatan vierustaa ole routaeristetty. Ei myöskään betonilaatan reunaa. Olisiko syytä totetuttaa tuohon eristys näin jälkikäteen. Ja miten se kannattaisi tehdä? Onko hyvä tapa laittaa laatan reunaan finnfoam pystyyn ja sitten myös maata myöden n.1m metrin matkalle ulospäin laatasta pienellä kaadolla. Toinen kysymys koskee patolevyä. Onko se hyödyllinen tällaisessa perustuksessa jossa laatta on maan alla enimmillään vain noin 20cm?

Kiitos!


Kommentoi:*
Vastaus

Tuntuu perin oudolta, ettei routaeristystä olisi. Samoin reunavahvistus tuolta löytynee suurella todennäköisyydellä. Routaeristystä saattaa olla myös laatan alla (vaikka sitä on lämmöneristeenä laatan päälläkin), ja routaeristys voisi silloin olla tuolla reunavahvistuksen alla. Jos  määperä on routimatonta, on tietysti mahdollista, että routaeristykselle ei ole silloin tarvettakaan. Siinä tapuksessa kylmäsilta on luultavasti katkaistu sokkelihalkaisulla. Jos maaperä on routimatonta hiekkaa, niinkuin em. syistä voisi arvailla, ei patolevystä ole sanottavaa hyötyä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Matalaperustainen maanvarainen laatta routaeristys":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*