Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.5.2014 15:8

Kysymys: perusmuurilevyt jälkeenpäin

Perustukset

Terve,

Omakotitalomme on rakennettu 2005.Harkkosokkelinen puutalo yhdessä kerroksessa.Sokkeliin ei asennettu (tietämättömyyttäni) perusmuurilevyjä.Nyt sokkelin saumat ovat käytännössä aina kosteat,kesät talvet.Sokkelissa on neljä kerrosta harkkoja plus anturi.Kaksi maanpinnan päällä ja kaksi pinnan alla.Routalevyt ovat täten varsin pinnassa,n.10-30 cm syvyydessä.Kaivoin routalevyt auki yhdessä kohdassa ja tietysti maa oli kostea levyn alta.Ei varmaan kuiva ikinä.Salaojitus on asennettu ja kaadot on kunnossa.Sorakerroksen alla savimaata.Nyt kysymys kuuluu;Onko tarvetta asentaa muurilevyt jälkeenpäin? Voiko muurilevyt asentaa kosteaan sokkeliin vai pitääkö sokkelin antaa kuivua jonkin aikaa? Nämä levyt on kyllä asennettavissa koska ei tarvitse kaivaa kovin syvälle.Ajattelin kaivella ihan itse kylmästi lapiolla.Paljonhan on taloja ilman muurilevyjä.Talon myyntitilanteessa levyistä ei ainakaan haittaa ole.Ihan koko sokkeliin en pääse käsiksi kahden eri terassin takia.

Talon sisällä en ole havainnut varsinaisia kosteusvaurioita.Ovien ja ikkunoiden yläpuolella on pieniä halkeamia jotka ovat lisääntyneet vuosien varrella.Yhdessä nurkassa naulan kannat tunkevat ulospäin ja seinissä joitain ruuveja samoin.En tiedä onko kysymyksessä kosteus vai puun eläminen.Ajattelin vain,että sokkelin ikuinen kosteus pitkällä aikavälillä ei voi olla hyvä asia.Siksi kysyisin mielipidettänne näiden muurilevyjen asennuksen järkevyydestä.Onko sokkelin kosteus loppujen lopuksi vakavaa vai ei?

Jos se sokkeli on kostea, niin perusmuurilevy ei korjaa asiaa. Nimittäin routasuojan alla kuuluu olla salaojien kuivattamaa hiekkaa ja jos kaadotkin ovat kunnossa, niin valumavedetkään eivät kiusaa. Lähinnä epäilyttää se, että antura on kapillaarisen aineksen päällä ja sisätäytöissä ei ole pystysalaojakerrosta sokkelinvierellä. Näitä ei sokkelilevy korjaa. Salaojien syvyden ja aukipysymisen olet varmaan tarkastanut?


[Pete]
24.5.2014 11:58Kommentoi:*
Vastaus

 
Mielestäni sinun tulisi selvittää ensiksi salaojien korkeus ja toimivuus, koska maaperä on ilmeisen hyvin vettä nostavaa tulisi salaojat olla reilusti anturan alapuolella, perusmuurilevy muodostaa ilmakanavan joka kuivaa rakennuksen alta mahdollisesti tulevaa kosteutta. Patolevusta perusmaahan päin tulee tehdä vähintään 40 cm leveä tasarakeisesta sepelista esin 4-8 mm kerros aina salaojaan asti jota myöden mahdollinen kosteus valuu salaojiin. Huomioi myös maanpinnan kallistukset jotta pintavedet valuvat rakennuksesta ulos pain. Jos teet työn näin keväällä kuivana aika uskon, että sokkeli kuivuu kaivuutöitä tehdessäsi.
HS
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / perusmuurilevyt jälkeenpäin":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*