Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 4.6.2014 7:15

Kysymys: Reunavahvistetunlaatan korjaus ja routaeristäminen

Perustukset

Hei,

-90 valmistuneen omakotitalon reunavahvistetunlaatan "sokkeli" on huonokuntoinen ja tarkoitus on korjata pinnoitus, patolevyttää, salaojittaa ja routaeristää. Kun talon ympärys kaivettiin auki, niin huomattiin, ettei salaojia ollut ollenkaan, eikä routaeristystäkään, kuin vain etupihalla.

Sokkelissa on pinta irtoillut ja jonkin verran on myös harjateräksiä näkyvissä. Harjateräkset ajattelin korjata piikkaamalla ja maalaamalla ruoste-estomaalilla, kuten täällä eriyhteyksissä on neuvottukin ja sokkelin pinnalta puhdistetaan vanha maali pois. Millä pinta kannattaa viimeistellä? Alkuperäinen on maalaalattu, mutta voiko pinnan laittaa myös rouheella ja mikä olisi hyvä pohjalaasti oikaisulle? Lähinnä arveluttaa jos pinta edelleen irtoilee.

Laatta on 60cm paksu ja maanpinnan yläpuolella on ollut 30cm. Miten tämä tulisi routaeristää? Jos laittaa 10cm eristettä laatan alapinnasta ylöspäin, niin maatahan ei mahdu enää kuin 20 cm eristeen päälle. Jos eriste laitetaan alemmaksi, niin minkäverran olisi hyvä olla soraa salaojien ja eristeen välissä, eli miten syvälle salaojat tulisi laittaa. Tällä hetkellä salaojien ylin kohta tulee n. 20cm laatan alapinnan alapuolelle. Yhdellä nurkalla tulee kallio vastaan 50 cm:ssä joten sen alemmaksi on hankala mennä. Kallio painanteeseen kertyy nyt auki ollessa jonkunverran vettä, onko tähän neuvoja miten kannattaisi tehdä.


Kommentoi:*
Vastaus

Tuo ajatuksesi sokkelin korjaamisesta on ihan oikea. Monta sokkelia on pilattu väärillä maaleilla. Jos sokkeli maalataan, siinä tulee käyttää kivivärejä tai maalia joka päästää kosteuden läpi. Rouhepinnoitus on hyvä ja toimiva ratkaisu. Hio kuitenkin varmuuden vuoksi vanha maali pois. Ohessa rouhepinnoituksen työohje:
 
http://www.e-weber.fi/julkisivut/tuotteet/sokkeliratkaisut/rouhepinnoitus.html
 
Routaeristeen syvyydessä nyrkkisääntönä on että vähintään 30 cm syvälle maanpinnasta.
 
Salaojien korkeuden taas tulisi olla niin että salaojaputken ylimmän kohdan ( huomioi putken laskut ) yläpinnan taso ei saisi nousta sokkeli/anturarakenteen alapinnan yläpuolelle. 
 
Jos nyt käsitän tilanteen oikein että tuskin nyt Kallion louhintaan tarvitsee lähteä. Laita sen yhden nurkan kallion päälle n. 5 cm salaojasoraa ja salaojaputki siihen ja laskut poispäin siitä. Kyllä se vielä riittänee että routaeristeen päälle jää tavaraa 20 cm niin saat kymmenkunta senttiä salaojasoraa sitten vielä putken päällekin ennen routaeristettä. Toki sitten pitää jatkossa muistaa että routaeriste on hyvin lähellä pintaa ja hääräillä rakennuksen vierustoilla sen mukaisesti.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Reunavahvistetunlaatan korjaus ja routaeristäminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*