Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.8.2014 17:40

Kysymys: Salaojat maanvaraisenlaatan ja rossipohjan alla

Perustukset

Hei,Asumme vuonna 2007 valmistuneessa paritalossa. Kerroksia 2 + kellari jossa varastot ja sähkö ja vesikeskus . Asunnossa rossipohja,. Kysymykseni liittyy salaojiin. Voiko salajia vetää maavaraisenlaatan alle tai talon rossipohajan alle? Varaston kulku aukko piti kuulemma räjäyttää kallioon ja näyttäisi, että talon toiselta kulmalta tulee salaojaputki tarkastuskaivoon maavaraisenlaatan alla. Tarkastuskaivoa en ole löytänyt talon toiselta nurkalta ja terassin puolelta yksi salaojaputki näyttäisi menevän talomme alta harkkoperustuksen vieressä(varasto on toisella puolella). Ihmetyttää vain, jos salaojaputket menevät tukkoon, niin eikös tällöin pidä piikata maavarainenlaatta auki ja kuinkas rossipohjan salaojaputki hoidetaan? Ryömintätila on 80 cm ja päällä laatta.

Piirustuksissa salaojat on suunniteltu kierämään talon ei rossipohjan alta eikä maanvaraisenlaatan alta.

Siis mitä?

Vedäpä henkeä ja kysy uudestaan. Kun en neljännen lukukerrankaan jälkeen saanut tuosta selvyyttä.

Jos siinä on kellari, niin missä on rossipohja? Ja noita toisia kulmia en myöskään tajunnut, kun vähimmilläänkin niitä on neljä.

Mut juu, salaojien tulee kiertää talo ja piste. Talon alle voi tehdä salaojia, mutta niiden tulee olla "exit only". Talon ulkopuolelta tulevia salaojia ja niiden vesiä ei johdeta talon alta ja talon alle.


[Pete]
24.8.2014 0:19


Kuten kysymyksestä selvisi en ole ammattilainen mutta jos tämä piirros selvittäisi enemmän. Tarkastuskaivoja olen siis löytänyt nuo kuvassa olevat neljä. Suunnitelmassa salaojat on suunniteltu kiertämään talon ja tarkastuskaivot joka kulmassa ja kun tule mutka. Asunto on pienen mäen päällä ja kuten sanoin kalliota on joutunut räjäyttämään, jotta on saatu kulkuaukko varastoon/kellariin. Voiko kallioinen maasto selittää, että salaojat on vedetty kyseisellä tavalla?24.8.2014 8:50
Kommentoi:*
Vastaus

Salaoja tarkastuskaivoineen on syytä asentaa rakennuksen ulkopuolelle, jolloin niiden toimivuus on helppo tarkastaa ja huolto yksinkertaista.
Piikkauksiin ei kannata ryhtyä, koska lopputulos on kallis ja toimivuudeltaan epävarma.
PN
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Salaojat maanvaraisenlaatan ja rossipohjan alla":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kiitos vastauksesta. Piikausta ajattelin lähinnä tulevaisuudessa, jos salaojaputki on vedetty(kuten näyttää) maavaraisenlaatan alta ja jos  putki on mennet tukkoon. Tällöinhän ei ole muuta varmaankaan tehtävissä. Miten kannattaa viedä asiaa eteenpäin? Kai rakentajalla on jonkinlainen vastuu, kun putket on vedetty piirustuksista poikkeavasti?


[J3745401523]
25.8.2014 13:35


Saisko vielä sen piirroksen?

Maininnasta huolimatta sellaista ei ole nähtävissä.


[Pete]
27.8.2014 0:10


Hei, Jouduin laittamaan uudestaan saman kysykyksen, kun jälkikäteen ei voinut lisätä kuvia. Löytyy salaojat otsikon alta piiroksen kanssa.


[J3745401523]
27.8.2014 6:53Kommentoi:*