Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.6.2014 14:9

Kysymys: Sokkeliin nouseva kosteus

Perustukset

Hei!Meillä on vuonna 1989 valmistunut omakotitalo. Talo on puurakenteinen ja tiilivuorattu (kahitiili), perustus on kevytsoraharkoista muurattu. Jo vuosien ajan talon idän puoleisella seinustalla kosteus on noussut melko korkealle sokkeliin sekä alimpiin tiiliverhouksen tiiliin. Seinärakenteet on kuitenkin mittauksessa(ainakin viimeksi mitatessa) todettu kuivaksi. Kosteus nousee kohdassa, jossa betonilaatoitettu sisäänkäyntiin johtava kulkureitti on seinän vieressä. Laatoituksen ja seinän välissä on reilun puolen metrin kiveys (joka kiertää koko talon ympäri). Kosteus ei häviä tiilistä missään vaiheessa vuotta. Muissa kohdin kosteutta näkyy sokkelissa mutta ei tiilissä saakka.

Salaojajärjerstelmän olemassaolosta ei käsittääkseni ole varmuutta. Sadevesien talteenotto rännien alla talon kulmissa on puutteellinen, joten kulmien kohdilla perustus on selvästi myös kostunut. Taloa kiertävän kiveyksen alla on melko hienojakoinen kellertävä hiekka.

Isäni asensi tänä kesänä tuohon ongelmalliseen kohtaan patolevyä. Hän kaivoi routaeristeenä olevaan styroksiin saakka ja laittoi siitä ylöspäin levyä perustuksen pintaan. Harkkoperustus on slammattu(pinnoitettu) vain maan päällä näkyvältä osaltaan. Kosteus ei kuitenkaan näytä katoavan tiilistä mihinkään. Jopa ehkä näyttää hiukan nousseen(?).

Minkälaiset toimenpiteet voisivat olla tarpeen kosteudennousun korjaamiseksi?

Kiitos avusta!

 
Kommentoi:*

Kommentoi:*