Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 25.4.2022 12:26

Kysymys: Sokkelin pinnoitteen rapistuminen 5 vuotta vanhassa omakotitalossa

Perustukset

Onko normaalia, että ammattirakentajan rakentamassa omakotitalossa rapistuu sokkelin pinnoite, vaikka talo on vain 5 vuotta vanha? Sokkeli (ja koko talo) on kevytsoraeristeharkkoa. Sokkelin vierusta on täytetty murskeella, jossa on myös hienoainesta seassa. Talon ympärillä on patolevyt, mutta patolevyn yläreunassa ei vaikuta olevan kovaa reunalistaa, vaan jokin ohut pehmeä muovi. Sokkelissa oleva pinnoitekerros vaikuttaa hyvin ohuelta.Voisiko talon rakentanutta ammattilaista vaatia korjaamaan virheen? Samanlaisia kohtia esiintyy talon muillakin sivuilla.
Kommentoi:*
Vastaus

Koska kyseessä on kiinteistö, jonka olette ostanut ammattimaiselta elinkeinonharjoittajalta, kauppaa koskee maakaaren määräykset, ei siis asuntokauppalaki. Lain mukaan teillä on oikeus viiden vuoden sisällä kaupan syntymisestä vaatia sellaisen virheen korjaamista, jota ette ole voineet ostohetkellä havaita. Onko kyseessä sitten sen suuruinen virhe, että se katsotaan muuksi, kuin rakennuksen ikääntymisen aiheuttamaksi huoltokohteeksi, on sitten jo "siinä ja siinä". Tuo mahdollisesti vääränlainen lista patolevyn yläpäässä voisi olla myös todellinen syykin, mutta näin etänä tuohon on hankala ottaa kantaa. Jos tuo irtoava pinnoite on maalia, on kyseessä huoltokohde.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin pinnoitteen rapistuminen 5 vuotta vanhassa omakotitalossa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*