Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.4.2022 8:29

Kysymys: Sokkelista irtoaa maali

Perustukset

Hei,Ongelma 2002 valmistuneessa talossa jossa sokkelista hilseilee maali pois. Viime vuonna maalattiin sokkeli ja alueella jossa kivetys kiinni sokkelissa ongelma havaittavissa. Kuvassa kaivettu kivetyksen alta maa-ainesta pois routaeristykseen asti. Onko vinkkejä miten kannattaa toimia kyseisen ongelman kanssa, eli onko syytä kaivaa salaojaan asti heti vai voisiko kevyemmällä ratkaisulla selvitä, esim.maa-aineksen vaihdolla tuosta sokkelin vierustasta?
Kommentoi:*
Vastaus

Tuon kakkoskuvan perusteella voisi päätellä, että sokkelin betonipinta (rappaus?) näyttäisi irtoavan, eli tuon kiviaineisen pinnan laatu ei olisi kovin kummoinen. Mikäli vika on siinä, korjaus edellyttää em. pinnan korjaamista ja on aika suuritöinen. Pinnasta on silloin poistettava kaikki irtoava aines ja pinta on tasoitettava enne muuta pintakäsittelyä kuivumisaikoineen.
Jos vika kuitenkin on vain maalin irtoamisesta, aiheuttajana on kosteus. Ykköskuvan perusteella paikka näyttää sellaiselta, että ennen uutta maalausta pitää sokkelin vierustaa avata ehkä parikymmentä senttiä laatoituksen pinnan alapuolelle ja varmistaa, että sokkeli saa kuivua rauhassa mielellään useita viikkoja, eikä se saisi tuona aikana kastua uudelleen. Oikea aika näihin toimiin on nyt keväällä, touko-kesäkuussa. Ohjeet voivat olla toteutuskelvottomia, kun olosuhteet eivät ole tarkemmin tiedossani, mutta jotain tällaista voisin yrittää.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelista irtoaa maali":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*