Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 5.9.2022 5:52

Kysymys: Tarkoitus rakentaa talo kallioiseen maaperään.

Perustukset

Tarkoitus on rakentaa suurehko noin 150 m2: n omakkotitalo niemitontille jossa on rantakaava ja paikka on hyväksytty A1 statuksella. Tarkoittaa ympärivuotiseen asumiseen sopivaa taloa. 

Rakennuspaikka on sikäli haasteellinen ettei talon sijaintia ole mahdollista paljonkaan muuttaa johtuen suojaetäisyyksistä rantoihin. Rakennuspaikalla on osin kallio pinnassa, mutta varmaan joissain kohtaa voi olla parin metrin syvyydessä. Pintamaata ei ole vielä poistettu ja siten ei tiedetä miten kallion muoto vaihtelee eri kohdissa.Kysymys: Mikä olisi paras keino tehdä perustukset hirsitalolle. Kyseessä olisi ns, jättihirsi seinämateriaalina. Olisiko järkevää tehdä pilaripohjalle..? Kallion tasaaminen ampumalla on varmaan erittäin vaikeaa ja kallistakin. Olisin kiitollinen jos saisin ehdotuksia eri vaihtoehdoista. Rakennuslupaa emme ole vielä hakeneet...   

Kommentoi:*
Vastaus

Jos kallio on näkyvissä rakennuksen kohdalla,  ei ole useinkaan mahdollista selvitä ilman dynamiittimiestä.  Jos pilareita tulisi paljon ja ne lähtisivät kallion päältä olisi säästö suuri.  Koska teillä on hirsitalo valittuna, olisi perustussuunnittelijalla iso apu hirsitalotehtaan toimittamasta perustusten mittapiirustuksesta, missä näkyi myös perustuksille tulevat vaaditut kuormat.  Tältä pohjalta uskoisin perustussuunnittelijan pystyvän esittämään mielipiteensä perustustavasta. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Tarkoitus rakentaa talo kallioiseen maaperään.":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*