Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 31.5.2021 9:23

Kysymys: -50 luvun saunamökki

Piharakennukset

Salaojitus, miten?

Saunarakennus kuistilla. Sauna poistettu ja mökistä tehty asunto 38 neliöinen. Kuisti eristetty asuinkäyttööm,irti maasta, pilari 1 kulmassa 2 betonisokkelissa

Perunakellari maavaralla keittiön alla, ei vettä. Olohuoneen ja makuutilan alla oleva "kellari" 1/2 kallio ja 1/2 savimaata. 

Kerääntyy sadevettä olohuoneen ja kuistin väliselle betoniseinustalle.

Kuisti ilmassa,

Koko talo perustettu 150-160cm korkeen ja 20cm paksun netoni "sokkelin" päälle josta makuuhuoneen ja kuistin välinen seinä/sokkeliosuus osin kallion päällä. Tämä sokkeliosuus kostea maasta ylöstäin noin 1m. Vesi valuu siis kalliota pitkin kellarin seinustaa pitkin savimaahan kellaritilassa.

Ulkopuolella kallio näkyvissä noin 2m päästä sokkelista (laskeutuu maahan loivasti, kohti taloa, on kellarissa näkyvissä) 

Ulkopuolella sokkelia näkyvissä n. 40cm,maa muilta osin viettää talosta pois.

Seinusta jossa kallio näkyvissä  2m+kuisti 2m joka siis ilmassa. 

Sisäänkäynti saunaan ollut kallion kohdalta kuistille  vielä - 70 luvulla jossa nyt jäljellä betoni laatta 3x2 sekin osin kallion päällä. 

Seinustalla kivijalassa ympäri mökin kiertää 50cm karkeasora reunus, piha savinen kallion puolelta, ei juuri nurmikkoa, muualla enemmän multava jossa kasvaa nurmikko jopa. 

Miten tulisi salaojitus tehdä? 

 
Kommentoi:*
Vastaus

Suosittelen ammattitaitoisen ja luvat omaavan panostajan kanssa yhteistuumin suunnittelevan kallioon sopivankokoisen ojanteen räjäyttämistä salaojitusta varten sille puolelle mistä kallio viettää rakennukseen päin ja tarvittaessa muuallekin, jos on tarvetta. Tämän ojanteen salaojaputkitus liitetään pehmeään maahan kaivettavaan salaojitukseen sekä vesien poisjohtaminen esimerkiksi keruukaivon kautta avo-ojaan tms.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / -50 luvun saunamökki":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Olikin ensimmäinen neuvo tuo kallion hajottaminen.

Tässä käynyt parikin "ammattiosaajaa" ja yhden neuvo oli että ojitus 50cm päähän sokkelista ja betonilaatan poiston jälkeen katotaan mistä pääsee aloittaan... 

Toinen tuumas että talon seinusta auki(ei kuistin osalta) 

niin syvältä kun antaa kaivaa, siihen sitte pelto/salaoja putkee 

Kumpikin oli kyllä samalla linjalla kaivojen ja putkien pois suunnan sihteen. 

#maanrakennus#meitäonmoneksi [J540381167]
13.6.2021 8:7Kommentoi:*