Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2021 15:35

Kysymys: Kylmävaraston eristäminen pakkaskestäväksi

Piharakennukset

Hei.

Talossamme on autokatoksen yhteydessä varasto (n. 3x3m), jonka eristämisestä 'pakkassuojatuksi' tilaksi olen suunnitellut. Tarkoitus olisi siis pitää sellaista minilämpöä että tila toimisi tavaroiden (esim. polkupyörät, sähkötyökalut, maalit yms.) säilytykseen talvella (= ei mene miinukselle), mutta varsinaista lämpöä sinne ei tarvita (= ei ole harrastustila). Vain kuiva ja hyvin tuulettuva tila. 

Olisin kysynyt neuvoja parhaasta ratkaisusta etenkin lattian osalta. Oheisessa kuvassa on nykyinen lattiaratkaisu, ja olisin kysynyt miten pohjan saa eristettyä kaikista fiksuimmin. Varaston lattia on n. 20cm maanpinann yläpuolella osalla sivuista laatoitus, osalla sokkelin hiekka..

Nykyisen rakenteesta en ole varma, onko valun alla styroxia vai ei. 
Koska varaston korkeus ei ole kovin suuri, haussa on ratkaisu joka ei nostaisi lattiaa n. 50mm enempää.


Ajatukseni oli laittaa betonivalun päälle 40 mm koolaus joiden väliin 40mm eristelevy (esim. finnfoam) ja sitten koolauksen varaan esim. (10mm tai 20mm) osb levy. Betonivalu on käsittelemätön. Täytyisikö sille tehdä jotain betonin ja eristeen väliin?


Olisiko tämä toimiva rakenne? Vai muita suositeltavampia vaihtoehtoja? Lattia voi jäädä 'kylmäksi' kunhan kosteus pysyy kurissa. Haen myös raakaa betonia helpompaa 'siivottavuutta'.


 


Seinät ja katon ajattelin toteuttaa pystykoolausten väliin asennettulla finnfoam:lla (siten että ulkoludoituksen ja levyn väliin jää tuuletusrako) ja päälle lastulevy/obs pinnaksi. Tässä ei liene isompia ongelmia. Tuuletuskin on jokseenkin selvä.

Nykyinen rakenne on ihan pelkkä 'lomitettu' laudoitus. Katossa on ponttilaudat ja niiden päällä bitumikate.Kiitos etukäteen hyvistä neuvoista smileyKysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Esittämänne ratkaisut ovat toteutuskelpoisia. Lattiapinnalle ennen koolausta ei tarvitse tehdä mitään. Tuo esittämänne leikkauskuva tuskin on ihan paikkansa pitävä. Perustuksissa täytynee olla routaeristys myös ulkopuolella ja tulee mieleen, että sokkelin vieressä voisi olla jokin pystysuuntainen eristyskin. Rakenne on joka tapauksessa suojattu routaeristyksin siten, että lattian alapuolinen maa ei jäädy (paitsi jos rakenteet ovat kokonaan routimattomaassa maassa (kallio tai hiekka/sora). Puutun tähän sikäli, että lattian eristäminen saattaa olla osin turhaa, koska leikkauskuvan mukaisessa rakenteessa jää kuitenkin tuo sokkelin "paljas" pystyosa kylmäsillaksi suoraan ulkoilmaan. Lattian osalta voisi siten riittää betonilattian ja sokkelin maalaus.
Joka tapauksessa eristämällä seinät ja katon esitetyllä tavalla ja vaihtamalla oven eristettyyn, pakkasen pystyy pitämään loitolla. Lämmitystä (esim. pakkasvahti) toki tarvitaan.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / Kylmävaraston eristäminen pakkaskestäväksi":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*