Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 23.5.2023 7:15

Kysymys: Muovi maan ja puulattian väliin?

Piharakennukset

Minulla on 7 neliön peltinen pihavaja jonka perustin alun perin ilman lattiaa, lattiana siis tärytetty kivituhka. Tämä oli huono idea koska paikka oli kostea ja vesi nousi niin pintaan että varastossakin oli kosteutta: esineet ruostuivat. Nyt olen tehnyt salaojan varaston ympärille, ja tarkoitus on myös tehdä puulattia varastolle jolla kosteus saataisiin kuriin.Mutta kysymys kuuluu, kannattaako koolauspuiden väliin kivituhkan päälle levittää vaikkapa mansikkamuovi pitämään maasta nousevaa kosteutta kurissa, jolloin lattialautojen alapinta ei joutuisi niin kovalle kosteusrasitukselle? Vai pahentaako tämä tilannetta lattian alla? Ilma ei juuri pääse vaihtumaan tuolla lattian ja kivituhkan välissä, mutta lattia ei myöskään makaa missään kohtaa kivituhkassa vaan lattian ja kivituhkan väliin jää 2-3 senttiä ilmaa.

Kommentoi:*
Vastaus

Kuinka korkealla maasta ovat vajan ulkoseinärakenteet, ovatko ne vielä terveet vai jo lahoamisen alussa? Jos lattian rakennat vain 2-3 cm korkeuteen kivituhkan pinnasta, niin yleensä se kiinnitetään seinärakenteeseen, jolloin seinärakennekin on liian lähellä maanpintaa.
Vaikka vaja on peltirakenteinen, niin ilmeisesti siinä on puurunko. Suosittelen vajan lattian alle vähintään 10 cm korkuista tuulettuvaa tilaa ja lattiarakenteeksi painekyllästettyä puutavaraa, sillä tavallinen puutavara tuossa olosuhteessa tuhoutuu nopeasti. Jättäisin muovikelmun pois kivituhkan päältä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / Muovi maan ja puulattian väliin?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*