Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 13.1.2024 10:56

Kysymys: Vanhan navetan hyötykäyttö

Piharakennukset

Moikka.Meillä on joskus 50-luvun tienoilla rakennettu pihapiiriin eläimille navetan kaltainen hökkeli. Hökkeli on molemmista päistä hieman painunut, mutta pelastettavissa. Keskellä on paksun betonivalun päällä tiilinen koppi eläimille, jonka ympärillä on vielä hirsikehikko. Kopin katto on vanhaa lautaa, ja on selvästi mätä, eli kosteus on noussut eristämättömän latttian kautta sisään. Tästä hökkelistä haluttaisiin vuosien saatossa, pikkuhiljaa tekemällä saada jonkinlainen varasto/hyötyrakennus. Muita asioita on kartoitettu, mutta kysymykseni koskee tuota todennäköisesti täysin eristämätöntä beotnivaluosuutta. Sen alla todennäköisesti on jotain hiekkaa tms, muttei mitään routasuojausta tai estoa kousteuden nousemiseksi. Mikä tuohon olisi paras tapa estää kosteuden nousu? Onko lattian täysi purku ainoa vaihtoehto?

Kommentoi:*
Vastaus

Hei
Näkemättä on vaikea antaa kaiken kattavaa ratkaisua. Siis katto lahonnut, kun lattiasta on noussut kosteutta? Jos kosteus nousee betonilattiasta, niin eikö sen päälle voisi laittaa eriste, jonka päälle edelleen toinen raudoitettu betonilaatta.  Kaiken edellytyksenä on toimiva ulkopuolisen veden poisjohtaminen rakennuksesta pois ja salaojitus, jolla pyrytään siihen, että kosteutta ei tule betonilaatan alle. Salaojituksen voi tehdä jopa poikittain rakennuksen sisälle. Näin vajavaisilla tiedoilla on vaikea antaa mitään ehdotusta, mutta suosittelen että otatte yhteyttä paikalliseen suunnittelijaan. Paikallisista toimijoista saat tietoa esimerkiksi paikkakuntanne rakennusmestari ja -insinööriyhdistykseltä.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / Vanhan navetan hyötykäyttö":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*