Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 19.11.2020 10:55

Kysymys: Hiushalkeamat

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei tietäjät.

Kerrostalossamme on 10 vuotistarkastuksessa todettu muutama ns. hiushalkeama, Pari niistä sijaitsee kipsilevyseinän ja betoniseinän kulmassa. Johtunee eri materiaalien ominaisuudesta. Pari halkeamaa on näkyvissä pitkinä kohoutumana maalipinnan ja tapettipinnan alla.. Pinta ei ole rikki, mutta kohoutumalinjasta voi päätellä, että seinässä on halkeama.(kuva).

Perustajaurakoitsija sanoo korjaavansa halkeamat 1-vuotiskorjauksissa.  Ei muita.

Virhe on kuitenkin syntynyt betoniseinien hiipumisen eli kuivumisen johdosta vuosien aikana.ja siitä on nyt reklamoitu 10-vuotisvakuustarkastuksen yhteydessä. 

Kuuluuko virhe perustajaurakoitsijan korjausvastuuseen?

Jos ei kuulu, pitääkö taloyhtiön korjata hiushalkeamat?  


Kommentoi:*
Vastaus

Tuollainen rakenteiden eläminen ja halkeamien syntyminen ei ole kovinkaan poikkeuksellista.

Mikäli perustajaurakoitsija on ilmoittanut korjaavansa halkeamat, en näe asiassa ongelmaa, koska silloinhan ne tulevat korjatuksi. Liekö kysymyksessäsi tahaton ajatusvirhe tai kirjoitusvirhe? Jos perustajaurakoitsija ei kuitenkaan korjaa virheitä, jäävät hakeamat todennäköisesti osakkaan korjattaviksi jos niitä halutaan kitata.

Lähtökohtana yleisesti on (poislukien urakoitsijan vastuu), että taloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on itse pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. 

Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu tilojen käyttämisestä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti. 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Hiushalkeamat":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*