Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 22.9.2023 12:13

Kysymys: Kunnossapitotarvesuunnitelma

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen ylläpitämä lista mahdollisista tulevista kunnostustarpeista.Nyt kunnostustarve listalla on mainittu vesi- ja viemäriremontti joka näyttää haittaavan merkittävästi osakkeen myyntiä.

Kyseisestä remontista ei ole vielä päätöstä, mutta sitä tukevia kuntokartoituksia on tehdä mutta kartoituksen perusteella vain pääviemäri tarvii uusia.Asunnoissa ei ole tarvetta käyttöveden kunnostukseen eikä viemäreiden. Ainoastaa 2 asuntoa 8:sta kerrottiin olevan käyttöiänsä lopussa. Muut asunnot on kunnostaneet nämä viimeisen 15 vuoden aikana.Kunnossapitotarveselvitystähän ei hyväksytä yhtiökokouksessa vaan se annetaan tiedoksi, niin voiko hallitus päivittää ko dokumenttia pitkin vuotta tarpeen mukaan?Eli, tässä tapauksessa tarkentaa mitkä kaipaa korjausta sen sijään, että kerrotaan laveammin.

Tästä näyttää olevan nyt haittaa asuntoa myytäessä. 6 asuntoa kärsii siitä, että 2:teen tarvii tehdä jotain.

Nyt tulee viestiä myös asuntovälittäjiltä, että vesi- ja viemäriremontti tuossa dokumentissa ajaa ihmiset pois.

Kommentoi:*
Vastaus

Voitte toki vaatia, että hallitus täsmentaa listaa tulevista mahdollisista korjaustarpeista, mutta asiasta päättää hallitus itse.
Asioissa on aika kaksi puolta.

Toisaalta on myös kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa osata selvittää asiaa ostajille siten, että ostajat ymmärtävät, mistä asiassa on kysymys.
Eikö vain?

Kuten Kiinteistöliitto on aivan oikein todennut, kunnossapitotarveselvityksen pohjalta voidaan käydä yhtiökokouksessa keskustelua, mutta kyse ei ole asiasta päättämisestä, eikä selvityksen sisältöä keskustelun perusteella tarvitse muuttaa. Varsinaiset päätökset kunnossapitotöiden aloittamisesta on aina tehtävä yhtiökokouksessa erikseen. Näkemykseni perustuu asunto-osakeyhtiölakiin 6:3 § 2 momentin 2-kohtaan.

Lainkohdan mukaan yhtiökokouksessa on "esitettävä" hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. 

Hallitus myös asunto-osakeyhtiölain nojalla vastaa siitä, että suunnitelma on ajan tasalla, eikä se anna harhaanjohtavaa kuvaa taloyhtiön kunnosta esimerkiksi sen vuoksi jos joku haluaa saada asuntonsa myytyä.

Olennaista olisi ostajan ymmärtää se, millaisia päätöksiä taloyhtiössä on tehty korjauksista.
Eri asia on se, että taloyhtiö on selvillä rakennusten kunnosta.

Kuitenkin, siitä asian toisesta puolesta: Jos kunnossapitotarveselvitys on selvästi sisällöltään virheellinen, tulee hallituksen sitä mielestäni korjata ja täsmentää viipymättä.

Ei ole hyväksyttävää sekään, että hallituksen huolimaton selvityksen laatiminen aiheuttaa sen, etteivät asunnot taloyhtiössä mene kaupaksi.
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kunnossapitotarvesuunnitelma":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700
Näissä on vain se ongelma, että kunnossapitotarveselvitys on yksi niistä dokumenteista mitkä isännöitsijä toimittaa välittäjälle ja he ovat velvollisia kirjoittaa siinä olevat asiat myynti-ilmoitukseen muuttamatta sisältöä.

Tällä on se seuraus, että välittäjä ei aina saa edes tilaisuutta selittää koska mahdolliset ostajat tekevät omat tulkinnat. [sa132719RE]
22.9.2023 17:12Kommentoi:*