Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähkö aihealue Seuraava
pvm: 30.1.2022 18:37

Kysymys: Maalämpötalo ja kauhea sähkön kulutus

Sähkö

Hei, Talomme on rakennettu 2015 ja lämmitysmuotona on maalämpö. Lämmitettävää pinta-alaa on yhdessä tasossa 290 neliötä, kolmessa eri rakennuksessa. Ihmettelin joulukuun 640 euron laskua. (Tiedän että sähkön hinta pomppasi). Meillä oli ollut joulukuun sähkönkulutus 3200 kwh... Meillä on ilmalämpöpumppu, mutta sitä ei talvella käytetä lämmittämiseen, vain kesällä viilennökseen. Meillä on myös 2017 ostettu poreallas. Emme joulukuussa käyttäneet sitä kuin kaikkiaan 3 h... lämpöisenä se on kokoajan, mutta sen kulutus ei kuulemma ole kuin 1-1,5 euroa/vrk käyttämättömänä. Kaikki kodin koneet on korkeintaan vuodelta 2015. Mihin ihmeeseen meillä voi mennä sähköä näin paljon?  Miten saa selvitettyä mihin sähköä kuluu? Eikö maalämpö olekaan niin edullinen kun olen luullut... aina kun käyn katsomassa maalammön konetta siinä lukee ei lisälämmön tarvetta. Ymmärrän että tuo masiina käyttää myös sähköä. 

 

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!

On vaikea sanoa, mistä kaikesta iso sähkölasku johtuu. Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen sähkön hinta. Jos kulutus on ollut 3400 kWh ja siitä lasku 640 €, eli 0,2 €/kWh, korkea sähkön hinta selittää paljon. Monesti maalämpöpumput mitoitetaan siten, ettei niiden teho riitä kovimmilla pakkasilla, mutta siitä tässä ei liene kysymys, jos lisälämmön tarvetta ei ole ollut. Kiinteistö on iso eli onhan tuossa lämmitettävää alaa melkoisesti.

Sähkön kulutusta voisi selvittää rekisteröivillä energiamittauksilla kriittisille kuormille. Mittareita saa kyllä lainaksi energiayhtiöistä (energiayhtiöiden mittarit taitavat olla pistorasiaan laitettavia), mutta pitäisi myös tietää, mistä mitata eli todennäköisesti mittauksen asentaminen edellyttää ammattilaista.

Myös joku kuntotutkija voisi kulutusta selvitellä mittauksin, jotta sähkösyöpöt löytyvät. Kasvaneeseen sähkölaskuun ei välttämättä ole mitään yksittäistä syytä. Kannattaa vertailla sähkön kulutusta vastaavaan ajankohtaan edellisinä vuosina. Mennyt joulukuu oli poikkeuksellisen kylmä ja samoin oli viime vuoden tammikuu, joten se toiminee hyvänä vertailukuukautena.

Tekniset asiantuntijat, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähkö / Maalämpötalo ja kauhea sähkön kulutus":


Kommentoi:*