Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 28.8.2015 9:1

Kysymys: Kaikki sähkötyöt uusiksi??

Sähköistys

Olen harkitsemassa vanhaan (1963) taloon määlämpöä. Talossa on tehty vuonna 1996 remontti, jonka yhteydessä on asuinkerroksen sähkötaulusta otettu kolmen 20A sulakkeen takaa syöttö uudelle keskukselle, josta on sähköä jaettu eri puolille taloa. Vanhasta taulusta tulee edelleen suurin osa valoista ja pistorasioista. Tuolloin 1996 kuitenkin jätettiin sekä vanhat että uudet sähköistykset vanhojen sääntöjen mukaisiksi eli ei ole suojamaata. Emme saaneet vanhoja johtoja pois putkista, tämä oli syy. Taloon tulee syöttönä maakaapeli, jonka päässä kellarikerroksessa on 3x25A sulakkeet. Pääsulakkeilta syöttö lähtee siis maanpäälliseen asuinkerrokseen, josta on syöötö siis täähän 1996 hankittuun keskukseen.Nyt maalämpö tarvitsee sen verran sähköä tuekseen, että sitä ei pysty ottamaan 96 hankitusta keskuksesta eikä sitä oikein pysty järjestämään asuinkerroksen vanhasta keskuksestakaan. Tämän johdosta olen harkinnut uuden maakaapelin ottoa ja pääsulakkeiden nostoa seuraavaan kokoon. Samassa yhteydessä olisi "järkevää" laittaa uusi mittaritaulu tuon maakaapelin päähän ja siitä syöttö vanhalle mittaritaululle ja edelleen 96 hankitulle taululle. Tuosta uudesta sitten olisi helppo vetää sähköt seinän läpi maalämmölle. Nyt minulle sanottiin, että samassa yhteydessä tulee muuttaa kaikki talon sähköt uusien asetusten mukaisiksi. Kysymys on perustuuko tuo johonkin lakiin tai asetukseen? Operaatio on sen verran iso, ettei maalämpö enää tuon jälkeen kiinnosta vaan pitänee jatkaa öljyn polttamista. Kolmas sähkökeskus ei tietenkää kuulosta järkevältä, mutta olisi tässä yhteydessä huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin tuo sähköjen uudelleen teko.

Kommentoi:*
Vastaus

Sähköturvallisuus

Ennen sähköä jakava laitos kävi tarkastamassa maakaapelit, keskukset ym. ennen kuin alkoi syöttää kiinteistöön lopullista sähköä, rakennusaikaista kyllä sai, mutta se oli kalliimpaa.
Nykyisin asennusluvat omaava sähköurakoitsija on vastuullinen.
Tekee mittaukset ja niistä pöytäkirjan, joka on esitettävä rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä rakennustarkastajalle ja luovutettava kopio.
Kaikki tämä perustuu sähköturvallisuusmääräyksiin.
Luvat omaava sähköurakoitsija/suunnittelija tietää, mitä kohteessasi saa/pitää nykymääräyksillä tehdä, urakoitsija tekee mittauspöytäkirjan ja vastaa sen oikeellisuudesta.
SÄHKÖTYÖT OVAT KAIKKI LUVANVARAISTA TYÖTÄ.


 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kaikki sähkötyöt uusiksi??":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Eipä tuo ollut vastaus kysymykseen. Mutta ei kai parempaakaan ole tarjolla.


[J2819921030]
28.8.2015 11:4


Kyllä tavallisessa omakotitalossa 3x25A pääsulakkeet maalämmölle hyvin ovat riittäneet. Ainakaan viime remontin jälkeen sähkömääräykset eivät juurikaan ole muuttuneet, eli silloin lisätyssä systeemissä on varmasti suojamaadoitukset tehty samoin kuin tänäänkin tahtäisiin.Otapa yhteyttä kunnolliseen sähkösuunnittelijaan, ei välttämättä vanhaa sähköistystä juuri paljonkaan tarvitse täydentää, eikä varsinkaan koko talon sähköistystä tarvitse uusia.Eri asia on, jos systeemit on jotenkin omin nokin rakenneltu.


[marksto]
28.8.2015 18:38


Nykyiset maalämpöpumput ei tosiaan tarvitse erityisen paljon sähköä. Eli pumpun takia ei tarvitse sähköjä uusia vaan ehkä marksto:n viimeisen lauseen takia ;)


[Viisasinsinööri]
30.8.2015 15:17


Ei oo omin päin tehty. Eikä viime remontissa mitään suojamaita lisätty. Silloinkin sen teki valtuutettu sähköliike eli siitä ei oo kyse. Sähkö nyt tarvitaan enemmän sen varalta, että määlämpöpumppu reistaa. Eli vastuksia varten. Ne ei okien tuu toimeen tuolla 3 x 20A, varsinkin kun samassa on parin huoneen lattialämmitys, sähkökiuas, jne. Asia muuten todettu JOKAISEN paikkalle vaivautuneen lämpöpumppumyyjän kanssa, eli kyllä sitä sähköa tarvitaan.


[J2819921030]
30.8.2015 15:23


Ota nyt kumminkin yhteys sähkösuunnittelijaan. Kun sulla 3-vaihevirta siellä on, niin pääjännitteestä laskettuna sulla on 3x25A sulakkeista saatavissa reilu 17kW teho. On se kumma, ettei se omakotitaloon riitä.


[marksto]
30.8.2015 19:7Kommentoi:*