Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 27.1.2003 14:22

Kysymys: Kerrostalohuoneiston sähkötaulu...

Sähköistys

Moi! Remointoin v. -53 rakennettua kerrostalohuoneistoa ja uusia kodinkoneita miettiessäni huomasin, että huoneiston nykyiset - v. -53 mukaiset - sähköistykset eivät vastaa alkuunkaan v. 2000 haasteisiin. Asunnossa on yksivaihesähkö ja sähkö jaetaan kolmen sulakkeen akutta (20A Liesi, 10A pistorasiat ja 10A valaistus). Kysymys: Kenen vastuulle kuuluu huoneiston sähkötaulun (HUOM taulussa ei ole mittaria) uusiminen. Kiinteistön, vai osakkaan?

Kommentoi:*
Vastaus
Ongelma on melkoinen. Tässä osa eräästä selvityksestä ote: Yhtiön vastuu sähköjärjestelmästä kattaa talojohdon, mittaritaulun sekä huoneiston sisäpuoliset sähköjohdot kiinteän verkon liitäntäpisteeseen asti. Yhtiön kunnossapitovastuu sähköjohdoista on riippumaton siitä, kuka asennukset on tehnyt. Yhtiö vastaa siten myös osakkaan asennuttaman sellaisen johdon kunnossapidosta, joka on kiinteällä liitännällä yhdistetty verkkoon liitäntäpisteen kautta. Osakkaan vastuulla ovat sähkökytkimet, pistorasiat ja lamput. Myös sulakkeet ovat mittaritauluun liitettyinä laitteina osakkaan kunnossapidettäviä. Uusissa varoketauluissa sulakkeet on sen sijaan korvattu katkaisimilla, joita ei voida pitää erillisinä suojalaitteina. Tällaisten automaattisulakkeiden huolto kuuluu yhtiön vastuulle. Kuitenkin yhtiöjärjestyksessä on voitu asunnon sisäiset johdot pistää asukkaan vastattavaksi. Kun uusimistarve johtuu sinusta, joudut varmasti itse teettämään yhtiön valvonnassa asunnon sisäiset muutokset. Jos kyseeseen tulee kolmivaiheen saaminen, yhtiö voi sen jopa kieltää yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi. Nimittäin kaikille tulee sallia sama mahdollisuus ja tällöin yhtiö joutuu uusimaan kaikki sähköt. Kun sinä haet nyt luvan yhtiöltä tehdä asunnon sisäiset muutokset sulaketauluineen, muidenkin saman työn tekevien on kustannettava ne itse. Kannattaako silti työ tehdä heti sisällä 3-vaiheisena, vaikka syöttö on vain 1-vaiheinen, sitä kannattaa miettiä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kerrostalohuoneiston sähkötaulu...":


Kommentoi:*