Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 18.11.2020 18:47

Kysymys: Kumpi tulee edullisemmaksi käyttää?

Sähköistys

MoiKumpi tulee tänä päivänä edullisemmaksi käyttää ulkovalona, normaali 230V ja 5W led lamppu vai muuntajalla 12V ja 5W led lamppu?Muuntaja kestää 60W rasitusta. Onko noilla sittenkään huomattavaa eroa käyttöhinnan puolesta?Nimimerkki: sähköoppi 1 tekusta.

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Tähän liittyen ei juurikaan ole mitään faktaa tai tutkimustuloksia käytettävissä. Todennäköisesti valinnoilla ei ole kustannusmielessä suurta merkitystä tilanteessa, jossa on kyse vain muutamasta valaisimesta. Jos muuntaja sijaitsee etäällä valaisimesta, niin tällöin pienoisjännitteellä voi tulla jännitehäviöitä jo merkittävästikin – jopa niin, ettei asennus edes toimi tai toimii huonosti. Jos muuntaja joudutaan sijoittamaan johonkin paikkaan, jossa se on alttiina kosteudelle, on huolehdittava, että se on ulkokäyttöön tarkoitettu tai riittävän tiiviisti suojattu (IP44 rakenne).
 
Pienoisjännite on turvallisempi vaikkapa lamppua vaihtaessa. Kustannuksia ajatellen muuntaja nostaa todennäköisesti asennuksen hintaa, joskin verkkojännitteisessä led-lampussa on vastaavasti enemmän elektroniikkaa, jolla jännite muutetaan ledeille sopivaksi. Tämä nostaa mahdollisesti valonlähteen hintaa. Muuntajassa on aina jotakin häviöitä, mutta niin niitä on myös verkkojännitteisen lampun elektroniikassa. Kun ei ole mittaustuloksia, niin ei tuohon pysty selkeää vastausta antamaan. Lisäksi lopputulemaan vaikuttaa käytettyjen piirien suunnittelu ja komponenttien laatu, joka voi halvoissa tuotteissa olla mitä sattuu. Lämpiäminen voi toki sekin kertoa energiatehokkuudesta, sillä valaisimessa lämpö on yleensä hukkaenergiaa ja lämpöä syntyy virrasta. Jos tuotteista tulee saman verran valoa, mutta toinen lämpenee enemmän, viileämpi on energiatehokkaampi. Ja virtojen mittauksellahan tuo tietysti selviää. Ehkä vähän valontuottoakin voisi mittailla, mutta tämän tarkka mittaaminen onkin sitten taas astetta vaativampi homma.
 
Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kumpi tulee edullisemmaksi käyttää?":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*