Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 20.1.2004 12:34

Kysymys: Maadoitettu ja maadoittamaton kytkentä samassa tilassa

Sähköistys

Voinko kytkeä lampun jossa ei ole maadoitusta, huoneeseen jossa on maadoitetut pistorasiat ? Kuinka kaukana maadoittamaton ja maadoitettu kytkentä saa olla toisistaan ?

Kommentoi:*
Vastaus
Kierrän kysymyksesi. Jos kattorasiassa on valmiina sokeripala tai valaisinpistoke, voit siihen kytkeä valaisimen, jossa on yhtä monta johtoa kuin rasiassakin. Muuten joudut ottamaan työn asennusoikeudet omaavan ammattilaisen. Asiaan vaikuttaa monta asiaa, ja tilan käyttötarkoitus on yksi näitä. Eli en tiedä, mikä kytkentä on oikea, mutta ammattilainen tietää.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Maadoitettu ja maadoittamaton kytkentä samassa tilassa":

Minun kysymyksen on samanlainen, elikkä, voinko vahtaa maadoittamattoman jalkalamppuni pistokkeen maadoitettuun, että saisin sen sopimaan sähkörasiaan? Onko tämä mahdollista vai suorastaan hengenvaarallista?

Kyseleen epätietoinen, Irma [J3189971422]
22.6.2009 14:21


Maadoittamattoman pistokkeen idea on siinä, että se ei sovi maadoitettuun pistorasiaan. Eli käytännössä voi vaihtaa mutta teoriassa hengen lähtö on mahdollinen. [Pm]
22.6.2009 16:13


Kyllä se totuus on, että nykyvalaisimissa on yleensä (lähes aina) sellainen "littana" pistoke, joka sopii sekä maadoittamattomaan ja maadoitettuunkin pistorasiaan eli jää käyttjän valintaan kumpaan lykkää.


Jos niitä ei saisi panna kuin maadoitettuun, niin se pistoke olisi edelleen se "suko".


En kuitenkaan kiellä enkä myöskään kehoita vaihtaman, joten päättele itse.

[Monta]
22.6.2009 16:38


Jos valaisimen pistoke on littana, sen voi kytkeä esim olo- tai makuuhuoneen pistorasiaan, mutta jos et tiedä laitteen suojausluokkaa sitä ei ole syytä viedä esim kylpyhuoneeseen. Keittiöstä en ole varma, mutta minä en käyttäisi tuntematonta valaisinta siellä.

Eli huoneeseen, jossa ei ole vesipistettä, se yleensä sopii.

[quad33]
22.6.2009 16:54


Pm vastaus: Maadoittamattoman pistokkeen idea on siinä, että se ei sovi maadoitettuun pistorasiaan. Eli käytännössä voi vaihtaa mutta teoriassa hengen lähtö on mahdollinen.Viimeinen lause pitäisi poistaa, tälläistä roskaa ei saisi valvoja päästää julkisuuteen. Kyllä luvan omaava sähkäri voi tehdä muutoksen. Tämä ehto pitäisi aina ehdottomasti lisätä, eli itse sitä ei saa tehdä. [quad33]
22.6.2009 17:2


quad33 ei saa menetellä "puuttumalla muiden vastauksiin.", kuten Marklar toisaalla sädekehä päänsä yläpuolella pauhaa, oli se "muiden vastauksiin" tullut sanoma/opetus/neuvo vaikka kuinka päin päin pers... Sehän on suorastaan kauhistuttavaa korjata. Muilta osin vastauksesi/neuvo oli aivan oikeaan osunut.

[Monta]
22.6.2009 21:12


Siis tarkennetaan. Vanhoissa valaisimissa voi vielä olla niitä pyöreitä ppistotulppia, jotka eivät sovi maadoitettuun pistorasiaan. Niitä ei pidä mennä vaihtamaan maadoitettuihin tai niihin litteisiin, jotka sopivat myös maadoitettuihin pistorasioihin. Aikaisemman vastaukseni viimeinen lause on edelleen voimassa. Mikä siinä on roskaa?Sellaisella litteällä pistotulpalla varustetun laitteen saa kytkeä kaikkiin pistorasioihin, joihin se sopii. [Pm]
22.6.2009 21:31


Jos kysytään , voiko maadoittamattoman vaihtaa maadoitettuun pistokkeeseen, vastaat, että käytännössä voi, mutta teoriassa hengenlähtö on lähellä. Sanavalinta ja vastauksen idea hukassa.

Oikea vastaus on, sen voi tehdä vain luvan omaava sähkäri, joka toivottavasti osaa ja tajuaa sähköturvan päälle.

[quad33]
23.6.2009 14:16


Pm:n kommentti

"Sellaisella litteällä pistotulpalla varustetun laitteen saa kytkeä kaikkiin pistorasioihin, joihin se sopii."

Litteällä pistokkeella vastustettu normaali lamppua ei pidä koskaan viedä esim kylpyhuoneeseen, vaikka pistoke sopisikin, suojausluokan pitää ensin selvittää, sopiiko laite ko tilaan.
Yleensä kuiva tila, eteinen, olo- ja makuuhuone sopi kaikille valaisimille, joissa on litteä pistoke. Muihin tiloihin täytyy käyttää harkintaa ja vaikka kysyä tietäviltä.
Älä käytä tuntematonta tai kuiviin sisätiloihin tarkoitettua valaisinta ulkona .


[quad33]
23.6.2009 14:42


En puhunut nimenomaisesti valaisimista vaan laitteista. Kylpyhuoneeseen voi viedä esim. parranajokoneen, sähköhammasharjan, tukankuivaimen, kihartimen jne. [Pm]
23.6.2009 17:51


Voinko kytkeä lampun jossa ei ole maadoitusta, huoneeseen jossa on maadoitetut pistorasiat?Vanha 0-luokan valaisin on tarkoitettu ainoastaan vanhoihin vaarattomiin käyttöolosuhteisiin, niihin sen saa asentaa.

Jos tilassa on 4 m lähempänä maadoitettu pistorasia tai maadoitettu sähkölaite tai 3,25 m lähempänä vesijohto, metallinen tiskiallas tai muu johtava rakenne, ei valaisinta saa kytkeä käyttöön.I-luokan valaisimen voi jättää maadoittamatta jos seuraavat ehdot täyttyvät:

Valaisimen on oltava yli 2,3 m korkeudessa, sivuilla alle 1,25 m etäisyydellä ei saa olla johtavia rakenteita (iv-kanavat, venttiilit, putket, yms.), lattian on oltava eristävä.Kuinka kaukana maadoittamaton ja maadoitettu kytkentä saa olla toisistaan?Maadoittamaton kytkentä 3,25 m vesihanasta, metallisesta työtasosta tai vastaavasta ja 4 m maadoitetusta sähkölaitteesta.[Toimitusjohta]
23.6.2009 18:33


Pm:n kommentti:

En puhunut nimenomaisesti valaisimista vaan laitteista. Kylpyhuoneeseen voi viedä esim. parranajokoneen, sähköhammasharjan, tukankuivaimen, kihartimen jne.

On omituista jos koko ketjussa ei ollut muusta kysymys kuin lampuista

ja niiden liittimistä, niin sitten juttu jatkuukin koskemaan kaikkia laitteita ilman mitään selvää viitettä. Harhaanjohtavaa neuvontaa ja selityksissä löytyy. Täytyy olla ajatustenlukija, että tajuaa.

[quad33]
24.6.2009 16:56


Lamppuasia tuli varmaan selväksi heti lähdössä. Nyt jaamataankin litteällä pistotulpalla varustetuista laitteista lamppu mukaanlukien. Miten lamppu voisi olla vaarallisempi kylpyhuoneessa kuin esim. tukankuivaaja? Vastaan itse: ei mitenkään. [Pm]
24.6.2009 19:33


Onhan se, kun byrokraatit ova niin määritelleet, jolloin niitä jotkut uskovatkin, toiset ei. [Monta]
24.6.2009 21:42


Onhan siihen lampettiin, joskus vaihdettava poltin, jolloin siihen joutuu lampettin kosketuksiin, siinä vaiheessa ollaaan kosketuksissa sähkölaitteessa ja eihän näiden säädöksien laatija voi tietää onko polttimon vaihtaja avojaloin vai kumisaappaat jalassa. Joten säädökset on tehtävä pahimman varalta. Tässä tilassa kylpyhuone, joka edellisissä kirjoituksissa mainittiin on paras turva se vikavirta suoja. [majatalo]
25.6.2009 23:25Kommentoi:*