Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 11.11.2011 10:30

Kysymys: Pistorasian vaihto

Sähköistys

Hei,

Talossamme joka on rakennettu 1970 on osittain uusittu sähköjä. Ajattelin vaihtaa olohuoneen pistorasiat ulkonäöltään paremmiksi. Pistorasioiden ja kytkimien irroittaminen ja vaihtaminen on käsittääkseni sellaisia töitä joita saa itse tehdä, osaan kyllä tehdä tämän oikein ja turvallisesti.

Osa talon sähköistä on uusittu mittarilta asti, mutta olohuoneen osalta ei. Siellä on nyt osittain joskus uusittuja maadoitettuja pistorasioita ja osittain alkuperäisiä ei maadoitettuja. Otin nämä maadoitetut pistorasiat irti ja huomasin että alkuperäiset piuhat sinne tulee ja maa on kytketty johdonpätkällä nollaan, erillistä maajohtoa ei siis olohuoneeseen tule.

Kysymykseni kuuluu, voinko näiden maadoitettujen pistorasioiden tilalle vaihtaa uudet maadoitetut pistorasiat, ja kytkeä ne niinkuin vanhatkin oli kytketty rikkomatta määräyksiä? Vai pitääkö minun vaihtaa niiden tilalle maadoittamattomat uudet pistorasiat? Uusia kaapeleita en vielä tässä vaiheessa haluaisi vetää mittarilta asti, koska rahat eivät riitä moiseen urakkaan.
Kysymyksiä: 44 kpl

Kommentoi:*
Vastaus
Et saa tehdä mitään selostamistasi töistä. Maallikko voi tehdä vain jännitteettömien pistorasioiden ja kytkimien kansien irrotuksen maalauksen ja tapetoinnin ajaksi sekä rikkoontuneiden kansien vaihdon.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Pistorasian vaihto":

Miksi kyselet jos "osaan kyllä tehdä tämän oikein ja turvallisesti." :)Ja mitään noista töistä et oikeasti saa tehdä. Pistorasian tai kytkimen kannen saa irroittaa jännitteettömänä esim maalauksen tai tapetoinnin ajaksi. Ei runko-osaa.

[Digiaasi.]
11.11.2011 20:32


Et voi itse tehdä noita töitä. Sähkömies voi vaihtaa nollaamalla (sillä johdonpätkällä) maadoitetun rasian uudenaikaisempaan ja tehdä kytkennän samalla tavoin. Nollaaminen on taas EU-säännösten myötä sallittua. [Halpakorjaus]
11.11.2011 20:35


Ok, eli sähkömies paikalle. [Repanen]
14.11.2011 9:24


"Kuuluisia viimeisiä lauseita"-kokoelmasta: "Höh, ei kylpyhuoneremontissa mitään sähkömiestä tarvita!"  [Johdonmukainen sähkömies]
9.6.2020 3:8Kommentoi:*