Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisäpintarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 23.5.2019 11:46

Kysymys: Laminaatin vaihto - entäs asbesti?

Sisäpintarakenteet

Onko tapana laminaatin vaihtoa varten ottaa asbestinäytteitä? Kyse on 110 vuotta vanhasta talosta ja huoneeseen on jälkeen päin ainakin muurattu oviaukko umpeen (se on nyt osa seinää) ja tehty sisennys seinämä, jonka sisällä lienee joku horni. Tasoitteitakin on ilmeisesti levitelty sinne tänne. Jos näytteitä otetaan pitäisi niitä ottaa useampia eri samassa huoneessa seinistä. Lisäksi vanhan laminaatin alla voi olla vanhoja remonttipölyjä ja -roskaa, seinästä voi pöllytä, kun vanhoja ruuveilla ja liimalla kiinnitettyjä lattialistoja irrotetaan ja taas kun uudet kiinnitetään. Vanha laminaatti on edellisen omistajan mukaan vuodelta 2008 ja se on huonosti tehty (saumat ei aina kohtaa ja lattian, seinien ja laminaatin väleissä isoja rakoja) ja väri meitä miellytä. Kyse on lastenhuoneesta ja olisi tarkoitus asua kotona lasten kanssa remontin ajan Huone olisi toki tyhjänä remontin ajan. Vaikka lainsäädännön ja remontoijan puolesta asbestia ei tarvitsisi selvitellä laminaatin vaihtoa varten, niin kannattaisiko ja onko mahdollista homma varmuuden vuoksi teettää alipaineistettuna ja osastoituna? Vaikka asbestia ei olisikaan en haluaisi muutenkaan remonttipölyä asuntoon. Miten itse tekisitte? Lapsia eniten tässä ajattelen.

Kommentoi:*
Vastaus

Laminaatti

Homma on helppo tehdä alipaineistettuna.
Vuokraamosta saa oviaukkoon tiivistetyn , vetuketjullisen muovioven ja jos huoneessa on tuuletusluukku, siihen on helppo teipata tiiviisti poistoputki.
Teetättäisin  työn luvan omaavalla yrityksellä ko. toimenpiteineen.
Niin lopputulos ja siivous on asianmukainen ja lasten terveys, kuten ei aikuistenkaan ole uhattuna.
Lakikin vaatii  hoitamaan työn em. tavalla.
Asbestikartoitusta on turha tehdä, koska sitä varmasti on ja siksi teetättää kuten asbestityö.
Säästyy kartoitusrahat muuhun työhön.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Laminaatin vaihto - entäs asbesti?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Minun käsitykseni mukaan tuohon asbestilainsäädäntöön tuli muutos joitakin vuosia sitten että enään ei saa suoraan purkaa "asbestityönä" vaan kartoitus on aina ensin tehtävä oli asbestia talossa tai ei. [MVester]
27.5.2019 19:59


Noin se nykyään on ! Jos osaa ja jaksaa, niin GOOGLE: "asbestilaki"; siellä on viimeisimmät tarvittavat tiedot, eikä tarvitse täällä kysellä...!!! [ruosu]
28.5.2019 8:26Kommentoi:*