Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 14.12.2022 11:19

Kysymys: Hallituksen oikeus saada tietoa asuntokaupoista

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei,

aiemmin isännöitsijä on esitellyt hallitukselle taloyhtiössä tehdyt asuntokaupat: keneltä kenelle ja mihin hintaan. Nykyinen isännöitsijä kieltäytyy kertomasta kauppahintaa (peruste: ei ole ollut tapana enää pitkään aikaan). Eikö taloyhtiön hallituksella ole oikeutta saada tällaista taloyhtiön arvoon liittyvää informaatiota tietoonsa?

Kommentoi:*
Vastaus

Tilanne on hieman nyt tulkinnanvarainen kysymyksesi perusteella. En tiedä, mikä merkitys osakkaiden asuntokaupoilla on taloyhtiön arvon arvioinnissa hallituksen jäsenen perspektiivistä. Lähinnä arvoon vaikuttaa rakennusten kunto. Yleensä ihmisiä lähinnä kiinnostaa vain se, paljonko naapuri asunnostaan sai.

Asunto-osakeyhtiölaki ei mitään estettä aseta kuitenkaan sille, ettei isännöitsijä voisi tällaista tietoa hallitukselle jakaa. 
Tiedon tulee kuitenkin pysyä mielestäni hallituksen sisällä. Kauppakirjakopioita ei ole syytä hallituksen jäsenille lähetellä.
Halutessanne isännöitsijä voi tehtyjä kauppoja hallitukselle selvittää.

Muistuttaisin jälleen siitä, että lähtökohtaisesti isännöitsijän tulee noudattaa hallituksen ohjeita ja pyyntöjä, eikä toisinpäin.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Hallituksen oikeus saada tietoa asuntokaupoista":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*