Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 20.5.2014 9:12

Kysymys: Huoneistokuvauksen muuttaminen yhtiöjärjestykseen

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Rivitaloyhtiömme on päivittämässä yhtiöjärjestystään nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaiseksi, ja tässä yhteydessä nousi kysymys yhden asunnon huoneistokuvauksen muuttamisesta yhtiöjärjestykseen. Asunto on nykyisessä yhtiöjärjestyksessä 2 h + k + s, jonka osakas haluaisi muuttaa muotoon 2-3 h + k + s. Perusteena on kyseisessä asunnossa 15 vuotta sitten tehty remontti, jossa kaksiosta tehtiin käytännössä kolmio muuttamalla 8,4 m2:n kylpyhuone työhuoneeksi ja 2,5 m2:n vaatehuone kylpyhuoneeksi. Kellarikerroksessa sijaitseva työhuone ei täytä huoneen kriteeriä, jonka mukaan ikkunan valoaukon pinta-alan täytyy olla vähintään 10% lattian pinta-alasta. Toisaalta eräissä uusissa rivitaloasunnoissa on vastaavia kellarikerroksen huonetiloja, jotka eivät täytä huoneen ikkunakriteeriä. Pohjapiirroksessa nämä tilat on merkitty ”harrastetiloiksi” erotuksena makuuhuoneista, mutta ne on silti laskettu huoneiksi asuntojen myynti-ilmoituksissa olevassa huoneistokuvauksissa. Kysymys kuuluu siis, onko huoneistokuvauksen muutos yhtiöjärjestykseen kuvatussa tapauksessa mahdollinen, ja jos on, niin edellyttääkö se muita lupia kuin normaalin yhtiöjärjestyksen muutoksen?
kysyjä
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Kylpyhuoneen muuttaminen käyttötarkoituksen osalta vaatii lähtökohtaisesti rakennuslupaa. Jos muutostyölle on haettu lupaa yhtiön toimesta en näe estettä sille, että yhtiöjärjestystäkin muutetaan, mikäli yhtiökokous hyväksyy asunto-osakeyhtiölain mukaisesti yhtiöjärjestyksen muuttamisen. Mikäli muutos on tehty ilman lupaa tai se ei tarvitsisi sellaista ei yhtiön tarvitse muuttaa yhtiöjärjestystäkään. Yhtiöjärjestyksen tulisi siis vastata voimassa olevia rakennusvalvonnan hyväksymiä piirustuksia ja lupakuvia. Harrastetila ei ole tulkintani mukaan huoneistoalaa.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."

Markus Talvio, OTM, Toimitusjohtaja

JuriNet, TampereTämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Huoneistokuvauksen muuttaminen yhtiöjärjestykseen":


Kommentoi:*