Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 22.1.2024 10:51

Kysymys: Keittiöremontin tarkastusvelvollisuus

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Edellinen osakas teki keittiöremontin 2015, jossa tehdyn selvän virherakenteen huomaamme vasta nyt 9 vuoden jälkeen lähes 2 vuotta asuttuamme. Keittiokalustehyllykkö asennettu suoraan ulkoseinään kiinni auki jätetyn kahden nk. kylmäkomeroreiän päälle, tuoden kosteutta hyllykköön pisaroiden ja jään muodossa ja pilaten hyllykössä olevat tavarat homeella.

Remontti-ilmoituksesta näkee, että työmaasta vastaavana henkilönä sekä rakennusurakoitsijana on toiminut sama yhden miehen yrityksen henkilö. Vesieristäjää, Osakkaan asettamaa valvojaa eikä Korjaustyön tarkastusta ei ole merkitty lomakkeelle. Keittiöremontin lopputarkastamattomuus ihmetyttää?(kuulimme, että ilmanvaihtoa ja vuotovesien esiintuloa ei tarkatettu 2015 kuten nykyisin?) Milloin tämä on muuttunut ja miten tarkalleen?

Kommentoi:*
Vastaus

Ei ole harvinaista, ettei kuvaamaasi keittiöremonttia "lopputarkasteta" kun se on osakkaan tilaama ja maksama.
Asennus on selvästi tehty väärin. Virheestä on todennäköisesti vastuussa keittiön asentanut yritys tai asentaja, mutta osakas suhteessa taloyhtiöön. Edellinen osakas ei välttämättä ole edes ollut tietoinen virheestä.

Reklamoikaa myyjää. Myyjähän vastaa asuntokauppalain mukaisesti myymästään kohteesta kahden vuoden ajan.

Mitä tarkoitat sillä, että "ilmanvaihtoa ja vuotovesien esiintuloa ei tarkatettu 2015 kuten nykyisin"?
En osaa sinulle tähän vastata.
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Keittiöremontin tarkastusvelvollisuus":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700
Tarkoitan, että tekninen isännöitsijä mainitsi, että "Tällaisia keittiömuutoksia ei tuohon aikaan erikseen tarkastettu, osakas vastaa töistään. Nykyisin myös keittiöremontit tarkastetaan ja silloin erityisesti katsotaan ilmanvaihtoa ja vuotovesien esilletuloa." Onko tässä siis tapahtunut viimevuosina joku muutos, jonka perusteella tämän kaltainen virherakenne ei nykyisissä tarkastuksessa menisi enää läpi, mutta tuolloin 2015 vielä saattoi mennä tarkastamatta, jolloin tähän ei oltaisi kiinnitetty huomiota siitäkään huolimatta, että edellinen osakas olisi asettanut työlle valvojan ja tarkastajan?

Olemme tietoisia, että ostajalla on oikeus vaatia myyjältä virhettä vastaavaa tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuullista hinnanalennusta. Koska myyjä sanoo, että tälläistä(hyllykön seinän kostumista ja jäätymistä) ei kuulemma ollut hänen asuinaikanaan jouduttaisiin tätä ilmeisesti käsitellä nk. salaisena virheenä. Virhettä vastaava hinnanalennus voidaan ilmeisesti määritellä virheen merkittävyyden ja korjauskustannusten kautta, jota meidän on tässä vaiheessa vaikea määritellä ilman, että hyllykköä ensin puretaan asentaneen urakoitsijan toimesta ja päästään näkemään sen taakse. Yhden lähteen mukaan merkittävyyskynnys ylittyy, kun virheen korjaamisen kustannukset ovat noin 5 % kauppahinnasta (edes koko keittiöremontin hinta näin pienelle keittiölle ei luultavasti ole ollut tuota 5% kauppahinnasta). Toisaalta merkittävyyden arviointi on kuitenkin aina tapauskohtaista ja siinä [J19933111820]
22.1.2024 13:25


... käytetään kokonaisharkintaa. On myös mahdollista, että virhe on merkittävä, vaikka korjauskustannukset ovat alle 5 % kauppahinnasta. (https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/artikkelit/virhe-ja-lakimies/). Menisikö myyjän reklmanointi siis läpi ja minkäsuuruisin hinnanalennuksin?

YSE 1998 mukaisesti voimme ilmeisesti edellyttää urakoitsijalta 10 vuoden vastuuaikaa rakennusvirheistään. Keittiön suunnittelija ilmoitti, että kyseisellä urakoitsijalla on niin pitkä jono, että ei lähiaikoina ehdi tulemaan paikalla vaan soittaa jossain vaiheessa? Eikö urakoitsijan reklamaatiokorjauksen voi katsoa menevän uusien tilausten asennusten edelle?

Eli kannattaisiko tässä ensisijaisesti reklamoida myyjää(edellistä osakasta), keittiön suunnittelijaa ja urakoitsijaa vai molempia? [J19933111820]
22.1.2024 13:28Kommentoi:*