Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 7.6.2012 1:23

Kysymys: kylpyhuone

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Ostimme asuntomme (80-luvulla rakennettu rivitalo) n. vuosi sitten Vantaalta, Etelä-Suomesta. Ennen asunnon ostamista teetimme yhdessä myyjän kanssa kosteusmittaukset asunnon kosteisiin tiloihin. Myyjä sanoi tuolloin, että jos kosteutta löytyy, taloyhtiö korvaa remontista vanhan purun ja uudet vesieristeet.

Kosteusmittauksissa ilmeni kosteutta muutamassa kohdassa (mm. suihkun sekoittajan kohdalla seinän kaakeleiden takana) ja mittauksen tekijä suositteli kylpyhuoneen remontointia kahden vuoden sisällä.

Toimitimme kosteusmittausraportin kirjallisena isännöitsijälle pian muutettuamme asuntoon, ja samalla pyysimme toimintaohjeita kylpyhuoneen remonttia ajatellen.

Varsinaisen muutoshakuilmoituksen teimme kirjallisena joulukuussa 2011 isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle, ja olemme kyselleet asiasta sähköpostitse useasti kevään (2012) mittaan. Vasta muutama viikko sitten (yli 11 kk ensimmäisen ilmoituksen jälkeen) saimme asiaan ensimmäisen kerran vastauksen, jossa ilmoitettiin, että taloyhtiö ei korvaa remontista mitään pelkän pinnalta tehdyn kosteusmittauksen perusteella, vaan kosteus tulee mitata rakenteista kylpyhuoneen purkamisen jälkeen tai vaihtoehtoisesti poraamalla seinään reiän. Jos rakenteissa tässä vaiheessa ilmenee kosteutta/muuta vikaa, taloyhtiön osallistumisesta kustannuksiin voidaan alkaa keskustelemaan.

Olemme omalta osaltamme huolehtineet, että kosteusvaurio ei pääse pahenemaan, sillä käytössämme on koko ajan ollut suihkukaappi. Tämän ansiosta on mahdollista myös, että vuosi sitten mitattu kosteus on päässyt kuivumaan, eikä mittauksia uudelleen tehtäessä kosteutta, eikä näin ollen taloyhtiön korvausvelvollisuutta enää olisi havaittavissa.

Mitkä ovat mahdollisuutemme saada taloyhtiö osallistumaan remonttikustannuksiin vanhan purun ja vesieristeiden osalta, kun remontin aloittaminen (ja taloyhtiön nyt vaatimien lisätutkimusten tekeminen) on viivästynyt taloyhtiön ja isännöitsijän vastaamisen hitauden johdosta? Itse emme muuten remonttiin ryhtyisi, mutta vuoden takaisen kosteusmittauksen asettamasta kahden vuoden määräajasta emme myöskään uskalla lipsua.

Kommentoi:*
Vastaus

Taloyhtiö vastaa rakennuksen ja huoneistojen kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty, on yhtiön pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö vastaa myös sellaisesta osakkeenomistajan tekemästä tai teettämästä asennuksesta, joka rinnastuu yhtiön toimittamaan tai vastuulleen hyväksyttämään toimenpiteeseen, jonka toteuttamista yhtiö on voinut valvoa. Vesieristyksestä huolehtiminen kuuluu taloyhtiön tehtäviin. Osakkaan ilmoitettua yhtiölle havaitsemastaan viasta on yhtiöllä velvollisuus selvittää vaurion syy ja se, kuuluuko havaittujen vikojen korjaaminen yhtiölle vai osakkaalle. Vedeneristeenä toimivan bitumieristeen alapuolella olevan betonilaatan kosteus kuuluu taloyhtiön vastuulle. Taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan viallisen vedeneristyksen korjaamisesta ja mahdollisista kuivatustöistä. Kosteiden tilojen laatoitus ja sen kunnosta huolehtiminen on osakkeenomistajan vastuulla. Lopullinen selvyys kustannusten jakaantumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajien kesken riippuu vaurion luonteesta. Pelkkä pinnalta tehty kosteusmittaus ei luotettavasti selvitä vaurion syytä tai laajuutta. Taloyhtiön näkemys jatkotoimista ei ole ilmeisen perusteeton. Taloyhtiön on kuitenkin toimittava ripeästi. Seppo Kolari asianajaja, Kuopio Asianajotoimisto Kolari & Co. Oy Kauppakatu 39 A, 70100 Kuopio

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / kylpyhuone":


Kommentoi:*