Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 12.2.2024 10:21

Kysymys: Pienen taloyhtiön vastikeperusteen muutos

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Olen osakas pienessä AsOy:ssä. Tontilla on neljä pientaloa, yksi jokaiselle osakkaalle. Pientalojen ylläpidosta on sovittu niin, että jokainen osakas vastaa hallitsemansa pientalon kaikesta ylläpidosta, lämmityksestä jne. Taloyhtiö vastaa pihasta ja vajasta jne. Pientalot ovat vähän eri kokoisia, kaksi isompaa ja kaksi pienempää. Osakeomistus on suhteessa neliöihin. Yhtiövastikkeen perusteena on aina ollut pientalojen neliöt, mutta nyt isojen pientalojen osakkaat haluaisivat muuttaa vastikkeen perusteet niin, että kulut jaettaisiin tasan osakkaiden kesken. Minä olen vastustanut tätä, koska pienemmän talon osakkaana sillä olisi korottava vaikutus minun kuluihin ja negatiivinen vaikutus oman taloni arvoon. Onko tällainen muutus tavallinen toimenpide? Pitääkö minun suostua tähän?

Kommentoi:*
Vastaus

Kyseessä on yhtiöjärjestyksen muuttaminen vastikeperusteen osalta.
Tällaisen muutoksen tekeminen ei ole mahdollista ilman sinun suostumustasi.

Saatte jokainen osakas itse päättää suostutteko tähän ehdotettuun muutokseen.
Kuten kirjoitit, muutos nostaa sinun vastikkeen maksuvelvollisuuden määrää, eikä muutos siinä mielessä ole sinun etujesi mukaista.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Pienen taloyhtiön vastikeperusteen muutos":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*