Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 5.9.2023 13:0

Kysymys: Vastuu kosteusvauriosta

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

1977 valmistuneeseen yksityiomisteiseen rivitaloon on tehty kylpyhuoneremontti jonka ajankohtaa ei pystytä varmistamaan.

Laatoituksen alla ei ole vesieristettä ja tämä on aiheuttanut kosteusvaurion.Myyjän vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan koska ei ole vesieristettä. Kenellä vastuu remontin kustannuksista jää.Kesäkuussa tehdyssä kauppakirjassa on kirjattu seuraavasti: Ostajat vastaavat kaupantekopäivästä alkaen tontin ja rakennusten vioista ja puutteista, niiden korjaamisesta sekä korjaamatta jättämisen riskistä. Ostajat varautuvat siihen, että remontin yhteydessä asuirakennuksesta saattaa löytyä muutakin korjattavaa kuin mitä nyt on tiedossa.Kuuluuko vakuutusyhtiön korvata jos remontti tehty ennen vuotta 1997 jolloin ilmeisesti vesieriste on tullut pakolliseksi?

Kommentoi:*
Vastaus

Kauppakirjan ehto "Ostajat vastaavat kaupantekopäivästä alkaen tontin ja rakennusten vioista ja puutteista, niiden korjaamisesta sekä korjaamatta jättämisen riskistä. Ostajat varautuvat siihen, että remontin yhteydessä asuirakennuksesta saattaa löytyä muutakin korjattavaa kuin mitä nyt on tiedossa" on varsin erikoinen osakekaupassa. 

En osaa valitettavasti ottaa kantaa siihen pitääkö vakuutusyhtiön korvata jotain.
Vastaaminen edellyttäisi vakuutusehtoihinne perehtymistä.

Kiinnitän huomiotasi siihen, että kysymyksesi perusteella kyse on ilmeisesti asunto-osakeyhtiömuotoisesta rivitalohuoneistosta.
Kuvaamassasi tilanteessa taloyhtiö lähtökohtaisesti vastaa kylpyhuoneen korjauksesta ja siitä syntyvistä kustannuksista, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole toisin määrätty.

 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Vastuu kosteusvauriosta":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*