Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 27.1.2003 14:14

Kysymys: Palo-,karkaistu,- vai keraaminen lasi takkaluukkuihin?

Tulisijat ja hormistot

Rakennutimme loistavasti varaavan takan viime vuoden lopulla. Marraskuussa asensimme sepän takomat kaksipuoleiset luukut, joissa oli karkaistut lasit. Viimeisten 2 viikon aikana lasi oli alkanut "palamaan" eli väh. 1krt päivässä suoristetuista lasin puhdistuksista huolimatta lasit tummuivat ja vihdoin vkonloppuna ne sitten särkyivät. Liittyikö "palaminen" lasien rikkoutumiseen? Onko pesäntäytön määrällä merkitystä eli iso pesällinen = liika kuumuus? Nyt on edessä uusien lasien hankinta. Mutta mikä lasi kestää? Tulee takankäyttö kalliiksi, jos menee lasipari poikineen/vuosi. Pohjoisessa paukkuu pakkanen ja takka kovalla käytöllä..

Kommentoi:*
Vastaus
Lasin tummeneminen tai piettyminen puista irtoavalla kuivatisleellä on hyvinkin normaalia. Jos mahdollista, puut voisi polttaa etäämmällä luukuista. Pien irrottaminen on hankalaa. Keraamisen liesitason puhdistamiseen tarkoitettu aine voisi olla hyvä. Keraaminen lasi tieteenkin kestää ja pitää muistaa kestoajat, 700 astetta n 5000 tuntia, mutta 800 astetta vain 100 tuntia. Asialla voi olla toinenkin puolensa. Miten lujasti lasit ovat kiinni sepän tekemissä puitteissa. Luukut saattavat taipua kaarelle lämmetessään ja aiheuttaa lasin taipumisen ja lopulta väsymisen niin, että rikkoutuu.
Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Palo-,karkaistu,- vai keraaminen lasi takkaluukkuihin?":


Kommentoi:*