Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 18.5.2014 1:35

Kysymys: Valurautakaminoiden hyötysuhteet

Tulisijat ja hormistot

Pitäisi valita valurautakamiina mutta tietääkö kukaan minkä merkkisessä

valurautakaminassa on paras hyötysuhde ja pisin paloaika sekä paras

palamisen säädettävyys?

Jos piipun sisähalkaisija on 100 mm ja kaminan liitosputken 150 mm voiko

liittää ilman, että veto kärsii piipun pienemmästä halkaisijasta, vai

puskeeko savut sisään? Vai onnistuuko kaminan säädöillä asettaa veto

sopivaksi.

Yhdessä takkamyymälässä sanottiin, että Suomalaiset takat ovat jääneet

jälkeen ulkolaisista varsinkin hyötysuhteen osalta. 

Toisessa myymälässä suositeltiin n. 72 %:n hyötysuhdetta, mutta kun

nettiä selailin, huomasin, että ulkolaisilla valmistajilla hyötysuhde on

paljon suurempi n. 80 %.

Tahtoisin löytää valurautaisen joka pystyisi yli 90 %. 

Auttakaa valitsemaan paras, netti-viidakko liian vaikea.

Hinnat ja mistä löytyy olisi kiva juttu.

Kiitos kaikille avusta jo etukäteen.

Nim. tassut lämpimäksi

Ei ole olemassa 90 %:n hyötysuhteen kaminoita. Varaavissa takkauuneissakin se on saavuttamaton arvo. Yleensäkin näihin prosentteihin on syytä suhtautua varauksella.


[punainenpilvi]
18.5.2014 8:29


Yleisestikin hyötysuhde on enemmän riippuvainen käyttäjän taidosta säätää palamisilmamäärä "optimaaliseksi", kuin kaminan ominaisuuksista.


[marksto]
18.5.2014 11:6


Onkohan VTTK tai joku muu taho tehnyt hyötysuhde-testejä kaminoista. Kaipaisinedelleen vinkkejä parhaista valurautakaminoista. Olisiko jollain tietoa hyötysuhde-testeistä tai tuloksista.Millähän merkillä on paras hinta/laatu-suhde?t. tassut lämpimäksi


[J5156581518]
18.5.2014 17:0Kommentoi:*
Vastaus

Valurautakaminoiden rakenne on melko yksinkertainen, jolloin niiden hyötysuhteissa ei suuriakaan eroja olle. Käyttämäsi puuaines ja polttotapasi , so palamisilman säätö, vaikuttavat kaikkein eniten hyödyksi saatavaan lämpöön. Minulla ei ole tietoa testauksista, mielestäni sinun kannatta käydä pari kolme hyvin varustettua rautakauppaa lävitse ja keskustella siellä asiantuntevan myyjän kanssa ja tehdä sitten ostopäätös jolloin pääset parhaaseen tulokseen.
HS
Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Valurautakaminoiden hyötysuhteet":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Ostin Jotulin F500 valkoisen kaminan 2018 kesällä ja olen todennut sen olevan oikein säädettynä savukaasujen jälkipoltolla todella tehokas ja tarvitsee vain vähän puuta kun sen saa oikein palamaan. Jotul ilmoittaa hyötusuhteeksi 78% mutta sen teho mahdollistaa kovillakin pakkasilla kesämökkimme käytön. Lisäksi meillä on vuolukivi hella/leivinuuni. Hirsimökki on 80 neliöä ja kokonaan avoin noin 5 m korkea eli lämmitettäviä kuutioita on noin 300. Kallis hinnaltaan noin 3000€  mutta säästää puissa hintansa parissa vuodessa.

Kaminan paikalta purettiin iso kaksikuorinen tiilitakka jonka lämmitystehot olivat arviolta vain kolmasosan Jotulin kaminasta.  [Jotulin käyttäjä]
4.1.2021 17:45


Kuoritakka on hyötysuhteeltaan selvästi parempi kuin mikään kamina. Se ero niissä on, että kaminan teho hetkellisesti on suuri mutta vain kun siinä on tuli. Kuoritakka antaa tasaista lämpöä pitkän ajan koska siinä on paljon varaavaa massaa. Kamina on hyvä kylmänä olleen mökin lämmitykseen koska sillä saa rakennuksen nopeasti lämpimäksi.  [punainenpilvi]
7.1.2021 14:33Kommentoi:*