Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 4.9.2022 16:0

Kysymys: Betoniin läpivienti eristettyä jäätymätöntä vesijohtoa varten

Vesi ja viemäröinti

Saneerauskohteena on 1967 rakennettu valesokkelitalo jonka yhteydessä ulkorakennus jossa on sauna sekä suihku. Alkuperäinen vesijohto on mennyt talosta ulkorakennukseen n.40-50cm maahankaivettuna. Putket on betonikanaalissa, vesiputkien mukana siellä on lämpöputket pattereille. Lämpöputket ovat tietenkin pitäneet sen lämpöisenä ettei vesiputket ole jäätyneet. Alkuperäistä betonikanaalia ei rikota vaan samoille kohdille porataan timanttiporalla uudet läpiviennit. Betoni anturan paksuus läpiviennin kohdalla on ehkä 10cm, voi olla pari senttiä enemmänkin, sisäpuolella on eriste. Talon ja ulkorakennuksen sisällä läpivientien kohdalla on kuilu jossa putket ovat näkyvillä.Ulkorakennukseen tehdään kuitenkin suihkutilaan sähköllä toimiva lattialämmitys. Samalla uusitaan vesiputket ja nyt ajatuksena on laittaa eristetty vesijohto jossa on sulassapitokaapeli esim. Meltex MX-Arcticflex, Uponor Supra Plus tai Ecoflex Supra Plus. rakennusten välinen etäisyys jossa putki kulkee maan alla on noin 5m, alkupräisen syvyyteen ei pääse mutta arviolta 30-40cm syvyyteen tulee uusi johto. Tällä hetkellä on vielä avoin laitetaanko lämmin ja kylmä vesijohdot vai pelkästään kylmävesi ja saunan pukuhuonetilaan lämminvesivaraaja.Läpivienti nyt mietityttää, tehdäänkö siitä sen kokoinen mitä putki tulee olemaan, eli jos eristeineen ulkohalkaisija on 75mm niin onko poraus 75mm vai suurempi? Tähän kuitenkin tarvitaan jonkinlainen eristys tai tiivistys ettei läpiviennin kohdalta kosteus tulee läpi? Millainen tuon lämmityksen ohjain on?Reiän porauksen tulee tekemään timanttiporaaja, myöhemmin putkimies tulee vetämään putket ja sekä sähkömies tekemään kytkennät.

Kommentoi:*
Vastaus

Ensinnäkin lämminvesivaraaja, lämpöhukasta tulee monin kertainen, jos vesikiertää saunapäiviä varten koko viikon pääasiassa turhaan.  Varaajan ei tarvitisi olla iso 300 litraa kooltaan, joka käyttää yösähköä hyödykseen, vaan pienempikin käy.  Lopullinen koko on sähkösuunnittelijan asia.  Turhaa tiiveyttä ei reille kannata hakea.  Sopiva väljyys reijissä tekee asnnustyöstä mielyttävän.  Jos reiät tuntuu isoilta, ne voi helposti tarvittaessa tiivistää esim. uretaanivaahdolla.
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Betoniin läpivienti eristettyä jäätymätöntä vesijohtoa varten":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*