Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 15.2.2024 11:32

Kysymys: Jälkimmäinen umpisäiliö täyttyy nopeammin kuin ensimmäinen

Vesi ja viemäröinti

Hei! Meille asennettiin joulukuussa kaksi umpisäiliötä, á 5,2 m3. Niihin menee kaikki vedet (WC, suihku ym.). Meitä asuu 2-3 hlöä. Ensimmäinen tyhjennys oli 6 viikon jälkeen ja saalis oli 7-9 m3. Toinen hälytys tuli jo 3 viikon jälkeen ja tyhjennys tehtiin siitä viikko eteenpäin. Tyhjentäjä ihmetteli, kun umpisäiliö, johon menee putki talosta, oli täyttynyt alle kuutiolla kun taas jälkimmäisessä oli paljon enemmän. Ihmetyttää, mistä vesi tulee. Juuri äsken käytiin mittaamassa puukepeillä, niin tässä jälkimmäisessä umpisäiliössä on jo n. 30 cm vettä (varmaan siis ihan vettä, koska mitään hakua ei tullut) ja se ei säiliö haisee ja siellä oli vähemmän kamaa, koska merkkiviiva oli edelleen samalla korkeudella kuin ensin mitatun kaivon viiva (eli veden jättämä jälki).

Voiko talvella vuotaa ympäristöstä vesiä, jos säiliöön on tullut reikä? Eikö vedet ole jäässä...? En kyllä tajua, mistä se reikä oli yhtäkkiä tullut, kun ensimmäinen tyhjennys kuitenkin suht OK täyttöasteella.

Kommentoi:*
Vastaus

Koska kaikki vedet menevät noihin umpisäiliöihin, voitte ainakin seuraavalla tavalla varmistaa, että säiliöihin ei mene ulkopuolelta vuotovesiä:
Seuraavan tyhjennyksen ajankohtana ottakaa vesimittarin lukema ylös ja sitten uudelleen seuraavassa tyhjennyksessä. Jotta tyhjennettävä vesimäärä on tarkka, tulee tyhjentävän yrityksen kanssa sopia, että jälkimmäinen tyhjennys ajetaan vaakan kautta mennen tullen. Vesimäärien pitäisi sitten olla suoraan verrannollisia.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Jälkimmäinen umpisäiliö täyttyy nopeammin kuin ensimmäinen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Okei, eli seurataan vesimittaria, vaikka enemmän ihmetyttää, miten se vesi on päässyt jälkimmäiseen säiliöön, kun yhdysputki on niin ylhäällä, ettei ensimmäinen säiliö ole läheskään niin ylhäällä että putkea pitkin olisi päässyt valumaan. [J20028961115]
15.2.2024 11:56


Okei, eli seurataan vesimittaria, vaikka enemmän ihmetyttää, miten se vesi on päässyt jälkimmäiseen säiliöön, kun yhdysputki on niin ylhäällä, ettei ensimmäinen säiliö ole läheskään niin ylhäällä että putkea pitkin olisi päässyt valumaan. [J20028961115]
15.2.2024 12:40


Taitaa jälkimmäinen säiliö olla puhki. Maa ei normaalisti ole jäässä metriä syvempään, toki kiinni paikasta, onko lumen peittämä tai ei, ja paikan sijainnista, etelässä vai pohjoisessa. [pekukallio]
15.2.2024 17:18


Kun säiliö peitetään, saattaa kaivinkonemies vahingossa hipaista kauhalla säiliön pintaa tai painaa täytemaata liian kovaa, jolloin säiliöön muodostuu halkeama.  Halkeama muodostuu säiliön pintaan ja sivulle.  Uponorin säiliön tapauksessa Uponor antaa ohjeet, kuinka säiliö tulee peittää.  On myös mahdollista, että kaivinkoneella tai muulla koneella on ajettu säiliön päältä liian aikaisin eli maakerrosta ei ole ollut riittävästi.  Tutkimalla asia selviää. [J821783173]
26.2.2024 19:4


Itsellä mökillä Uponorin 5-6 kuution maanalainen säiliö, vain WC-pytyn vesille, alkoi täyttyä itsekseen parin vuoden kuluttua käyttöönotosta ja kun selvittelin asiaa huomasin että routa tms. oli nostanut säiliön tyhjennysputkea ylöspäin sen verran että säiliön päällä oleva märkä maa alkoi valuttamaan vettään putken ja säiliön raosta säiliöön.

Tyhjennysputkesta sisään katsomalla havaitsi tapahtuman ja kuuli pienen lorinan.

Ei sitten muuta kuin lapio käteen ja kaivaa liitoskohta auki, laittaa tiivistysmassaa liitokseen ja juntata putki paikoilleen.  Merkkasin vielä putkeen merkin että näkee alkaako uudelleen nousta mutta ei ole alkanut.  Tapahtumasta aikaa n. 3 vuotta.

T. Vanha Erkki [J10595621520]
3.3.2024 16:52Kommentoi:*